Meest recente artikelen

7 dingen die je nog niet wist over eieren

De volgende quiz wordt een eitje

  • Deel dit artikel:
7 dingen die je nog niet wist over eieren Artikel

Begin jij je dag ook steevast met een eitje? Of je nu zelf kippen in de tuin hebt, of je haalt je eieren bij de boer of in de supermarkt: een ei smaakt altijd. Maar wist je deze dingen al?

  1. Wil je weten of een ei rauw of hardgekookt is? Laat het dan eens tollen op tafel. Een ei dat vlot rond z’n as draait is hardgekookt; een rauw ei is instabieler.
  2. Hoe ouder de kip, hoe groter de eieren die ze legt.
  3. De kleur van de eierschaal is afhankelijk van het ras van de kip. Kippen met witte oorlelletjes leggen witte eieren, kippen met rode oorlelletjes leggen bruine eieren. Van de mythe ‘witte kippen leggen witte eieren en bruine kippen leggen bruine eieren’ is dus niets waar.
  4. Kippen kunnen tot wel 200 eieren per jaar leggen.
  5. Om te checken of een ei nog goed is, heb je enkel een kom water nodig. Als het ei zinkt, is het vers, maar als het drijft, gooi je het maar beter weg.
  6.  Eierschalen zijn nuttiger dan je denkt! Leg ze in je tuin om slakken weg te houden, gooi ze op de composthoop voor een calciumboost of plant er schattige minicactusjes in.
  7.  De kleur van de dooier toont aan welke voeding de kip gekregen heeft. Kippen die gras en insecten hebben kunnen eten, leggen eieren met een donkerdere dooier, terwijl kippen die vooral granen hebben gegeten eieren met lichte dooiers produceren.

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen