Meest recente artikelen

Wat is nu eigenlijk de beste kurkentrekker?

Deze moet je absoluut in huis hebben!

Wat is nu eigenlijk de beste kurkentrekker? Artikel

De een zweert bij een eenvoudige kurkentrekker zoals obers bij zich hebben, de andere bij een gesofisticeerd elektrisch exemplaar. Maar welke wijnopener is nu eigenlijk het beste?

Hier moet je op letten als je een kurkentrekker koopt

  • Kies voor een kurkentrekker met een open spiraal. Dat wil zeggen dat je een lucifer in de spiraal naar boven moet kunnen duwen. Bij sommige kurkentrekkers lukt dat niet: deze hebben een dichte spiraal. Zo'n dichte spiraal – die eruitziet als een houtschroef – maakt de kurk kapot waardoor er stukjes kurk in je wijn komen te zitten. Koop nooit een kurkentrekker met een dichte spiraal!
  • Koop liefst een kurkentrekker met een spiraal met 5 windingen: die is lang genoeg om de hele kurk mee te nemen.
  • Het ene model is het andere niet: ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen.

Het eenvoudigste model: greep en spiraal

Dit type kurkentrekker neemt nooit veel plaats in en is eenvoudig in gebruik: je draait de spiraal in de kurk en trekt de kurk uit de fles. Ideaal voor op vakantie, bijvoorbeeld. Alleen is het niet altijd zo makkelijk  om de kurk uit de fles te krijgen: je moet de fles meestal tussen je benen klemmen.

De kurkentrekker met twee 'vleugels'

Je schroeft de kurkentrekker in de kurk, en tegelijk gaan aan weerszijden twee 'vleugels' naar boven. Zit de schroef helemaal in de kurk, dan duw je de vleugels naar beneden en komt de kurk supermakkelijk uit de fles. Let wel op dat je de schroef zo diep mogelijk in de kurk laat gaan: anders kan hij alsnog afbreken.

Blijven doordraaien!

Bij dit type kurkentrekker moet je gewoon blijven draaien: de kurk komt automatisch naar boven. Heel handig! Let er wel op dat de schroef van bij het begin mooi recht op de kurk zit, anders krijg je problemen.

 

De kurkentrekker met een hendel

Er bestaan ook systemen met een hendel, waardoor je bijna geen kracht hoeft te zetten op de kurk. Deze systemen zijn er geschikt voor oudere kurken: doordat je bijna geen kracht moet zetten, is de kans dat de kurk afbreekt veel kleiner.

Onze favoriet: de 'sommelier' of kelnermes

Het allerhandigste model vinden wij nog steeds de 'sommelier' – ook wel het kelnermes genoemd. Eenvoud siert, en deze simpele kurkentrekker doet alles wat hij moet doen. Bovendien is het een heel compacte kurkentrekker die je makkelijk in je broekzak kunt stoppen.

Er bestaan verschillende modellen van de sommelier. Kies er eentje met een inklapbaar mesje zodat je makkelijk de capsule van de fles kunt snijden. Let er ook op dat de schroef minstens vijf windingen heeft en dat de opening van de spiraal groot genoeg is om er een lucifer tussen te stoppen. De punt van de spiraal moet goed scherp zijn. En kies liefst voor een model met een hefboom met twee inkepingen: zo haal je de kurk in twee bewegingen uit de fles. De kans dat de kurk breekt, wordt zo kleiner.

De kurkentrekker met luchtdruk

Behalve al deze modellen, bestaan er ook kurkentrekkers waarbij een naald door de kurk geprikt wordt en vervolgens lucht in de fles gepompt. De kurk komt vervolgens vanzelf naar boven. De meningen over deze kurkentrekkers zijn uiteenlopend: volgens sommigen wordt de kwaliteit van de wijn hierdoor aangetast, anderen denken van niet.

Lees ook…

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen