Meest recente artikelen

Dít gerecht mag je nooit bereiden in een gietijzeren pan

Opgepast!

Dít gerecht mag je nooit bereiden in een gietijzeren pan Artikel

Als je thuis een gietijzeren pan in je keukenkastje hebt staan, dan weet je waarschijnlijk wel dat deze pan een speciale behandeling nodig heeft. Hij mag niet in de vaatwasser, kan ook niet goed tegen afwasmiddel en moet regelmatig geolied worden. Maar je moet ook nog eens goed opletten dat je dít gerecht niet in zo’n pan klaarmaakt.

Tomatensaus bereiden in een gietijzeren pan? Geen goed idee! Een gietijzeren pan (zonder emaille) heeft namelijk geen antiaanbaklaag. Die creëer je zelf door de pan met olie te behandelen en 'in te branden', zoals dat heet. Maar dit zelfgemaakt antiaanbaklaagje kan niet goed tegen gerechten met een hoge zuurgraad, zoals tomatensaus.

Aangetast

Het olielaagje wordt door de zuren aangetast, waardoor uiteindelijk ook het gietijzer in contact komt met het zure gerecht. Metaal en zuur is geen goede combinatie: je gerecht kan daardoor zelfs naar metaal gaan smaken. Zeker als je het lang laat pruttelen.

Voorkomen

Je kunt dit wel voorkomen: namelijk door ervoor te zorgen dat je pan echt goed ingebrand is met olie voordat je de pan gebruikt. Verder geldt: hoe langer je de tomatensaus laat pruttelen, hoe groter de kans is dat het eten naar metaal gaat smaken. Kook je de saus maar kort, dan zal je er waarschijnlijk weinig van merken.

Bron: libelle.nl

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen