Meest recente artikelen

Zo krijg je een aangebrande pan weer blinkend schoon

Schrobben maar!

Zo krijg je een aangebrande pan weer blinkend schoon Artikel

Even het fornuis uit het oog verloren en nu zit je met een aangebrande pan... Opnieuw beginnen, dus. Maar hoe krijg je die aangebrande pan nu weer blinkend schoon? Met deze trucjes haal je zelfs de hardnekkigste resten weg…

 

Een aangebrande pan kan je best niet de hele avond laten staan voor je begint schoon te maken. Laat de pan eerst afkoelen zodat je je niet verbrandt. Dompel ze echter niet onder in ijskoud water, daarvan kan ze vervormen. Haal eerst alles weg wat je met keukenpapier kunt verwijderen. Giet dan heet water in de pan. Laat ze zo staan tot je kunt beginnen met schoonmaken.

De ene aangebrande pan is de andere niet

Niet elke pan mag je op elke manier schoonmaken. In een aluminium pan of kookpot mag je bijvoorbeeld geen soda gebruiken. In een geëmailleerde pan laat je beter geen zuren inwerken. Dat kan het emaillelaagje beschadigen. Verder moet je ook opletten met schuursponsjes op gevoelige oppervlakken. En blijf ver weg van staalwol of schuurborstels. Zeker bij het afwassen van een antiaanbakpan.

Alles uit de kast

Je hebt geen speciale schoonmaakproducten nodig om een aangebrande pan schoon te maken. Voor alle methodes vind je de benodigdheden terug in je voorraadkast. Meng echter nooit zomaar verschillende producten. Soms kunnen ze raar reageren op elkaar. Dan krijg je giftige dampen of onherstelbare beschadigingen.

Zo krijg je een aangebrande pan weer blinkend schoon

1 Met afwasmiddel

Zet de aangebrande pan of kookpot terug op het vuur. Vul ze eerst met een bodempje water en een scheutje afwasproduct. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Maak aangekoekte resten los met een houten lepel. Giet het water weg. Was vervolgens de pan af met een sponsje of vaatdoek.

2 Met azijn

In plaats van afwasmiddel, kun je ook een kopje azijn toevoegen. Breng opnieuw het water aan de kook. Doe er 2 eetlepels baksoda bij. Het mengsel zal gaan bruisen. Laat het 10 minuten inwerken en schrob de aangebrande pan schoon.

3 Met baksoda

Hielp deze methode niet? Maak dan een papje van baksoda en een beetje water. Schrob daarmee de aangebrande pan weer blinkend schoon. Methode 2 én 3 zijn ook lief voor de coating van je antiaanbakpan. Gebruik echter nooit scherpe voorwerpen of schuursponsjes om je antiaanbakpan proper te schrobben!

4 Met zout

Strooi enkele eetlepels keukenzout in je pan. Let op: doe dit zeker niet bij een antiaanbakpan! Snij vervolgens een citroen doormidden. Schrob de pan hiermee zodat de aangebrande resten loskomen. Giet vervolgens heet water in de pan met het zout. Laat opkoken. Laat het zout water nog 10 minuten inwerken en giet het dan weg. Was de pan goed af met een schuursponsje.

5 Met cola

Een tip voor de luie schoonmaker. Giet een blikje echte cola in de nog warme pan. Laat dit enkele uren weken. De aangebrande resten zullen vanzelf loskomen. Was de pan af en klaar!

6 Met een vaatwastablet

Zelfs de meest hardnekkige aangebrande restjes krijg je op deze manier weg. Deze tip is ook uitstekend mocht je antiaanbakpan toch aanbranden. Doe een halve vaatwastablet in de pan en giet er heet water over. Laat de pan zo een nachtje weken. De volgende dag komen alle restjes vlot los. Was af en spoel goed na met water.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen