Meest recente artikelen

10 tips om lekker te koken voor weinig geld

Want lekker hoeft helemaal niet duur te zijn

10 tips om lekker te koken voor weinig geld Artikel

Wortelen, eieren, pasta... Voor weinig geld tover je er iets lekkers mee op tafel. Ontdek snel deze budgettoppers uit de supermarkt, en kook goedkoop met onze slimme tips!

 1. Maak een weekplanning en hou je er ook aan. Probeer bij het plannen zoveel mogelijk rekening te houden met het verwerken van restjes van de vorige dagen. 600 g worteltjes nodig voor je soep? Dan hou je van je kilogram nog 400 g over die lekker is in een stoofpotje, bijvoorbeeld. Voedselverspilling is pas écht weggegooid geld. Je weekplanning is ook makkelijk om een boodschappenlijst te maken – probeer je daar in de winkel ook aan te houden.
  >> Plan je maaltijden met deze gratis menu- en kookplanner met boodschappenlijst, om af te drukken en op je koelkast te hangen.
  Menu planner
 2. Aardappelen, wortelen, ajuin… Meestal zijn deze ingrediënten (die bovendien lang bewaren) goedkoper als je ze koopt in bulk dan voorverpakt. Let op de prijs per kilo wanneer je in de winkel staat. Of koop ze rechtstreeks bij de boer, als je op het platteland woont. Je koopt superverse producten, zonder voedselkilometers of verpakkingsafval, én het geld gaat rechtstreeks naar de producent.
  >> Info over kopen bij de boer vind je op www.rechtvanbijdeboer.be
 3. Vlees en vis wegen door op je voedingsbudget en je hebt het echt niet elke dag nodig. Door af en toe een veggiedag in te lassen kun je heel wat besparen. Kun je toch je stukje vlees of vis niet missen, let dan op speciale aanbiedingen bij de slager of vishandelaar en stop een voorraadje in de diepvriezer.
  >> Ontdek hier onze veggie-recepten.
 4. Leg een kruidentuintje aan: het is niet moeilijk én je hebt er niet veel plaats voor nodig. Véél goedkoper dan iedere keer een nieuw potje peterselie kopen!
  >> Zelf kruiden kweken doe je zo
 5. Voer één keer per week een restjesdag in. Hou bijvoorbeeld kleine restjes van rauwe groenten (een halve ui, het uiteinde van een komkommer, wat overblijft van je krop sla…) bij in een bakje in de koelkast en maak er groentesoep van: elke week smaakt ze anders. Restjes bereide groenten kun je verwerken in stoemp, een pastagerecht, een goed gevulde omelet of quiche. Of bewaar ze in de diepvriezer voor als je een keertje alleen voor jezelf moet koken: in géén tijd tover je dan iets lekkers op tafel.
  >> Zo gebruik je je diepvriezer optimaal
 6. Ook van restjes brood maak je nog iets lekkers. Laat het drogen en maal het tot paneermeel, dat je later over ovenschotels kunt strooien of waarmee je je schnitzel kunt paneren. Of vries oudbakken sneetjes brood in in een grote zak en maak er later lekkere croques of wentelteefjes mee.
  >> Perfect paneren doe je zo
 7. Peulvruchten zijn niet duur en supervoedzaam. Gedroogd zijn ze nog goedkoper dan in blik. Zet dus eens vaker linzen, witte bonen of kikkererwten op het menu. 't Is nog superhip ook, dus waar wacht je op?
  >> Zo kun je bijvoorbeeld linzen klaarmaken
 8. Eitjes zijn de max! Gekookt, gepocheerd, in een omelet… Met een ei tover je in een handomdraai een volledige maaltijd op tafel. Nog voordeliger als de eitjes van je eigen kippen kopen, trouwens. Of spreek met de buren af dat jullie samen kippen houden en de eieren verdelen?
  >> Hier vind je heel wat recepten met ei
 9. Koop wat in seizoen is. Het is lekkerder én goedkoper. Wist je dat behalve groenten, fruit en wild ook vis seizoenen heeft? Soorten die in seizoen zijn, zijn meestal goedkoper. Daarnaast zijn sommige minder populaire vissen minder duur dan hun bekendere broertjes en zusjes. Kies bijvoorbeeld voor pladijs, wijting, schar, haring en makreel in plaats van voor zalm en kabeljauw: je voelt het in je portemonnee.
  >> Wij helpen je elke maand op weg met de lekkerste producten van het moment
 10. Bereide gerechten zijn makkelijk, maar duurder dan wanneer je bijvoorbeeld je macaroni met ham zelf zou maken.
  >> Maak bijvoorbeeld een grote lasagne en vries 'm in porties in.

Koken voor weinig geld? Probeer deze recepten

Save

Save

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen