Meest recente artikelen

Zo hou je Kerstmis betaalbaar

budgetvriendelijke kerst

Zo hou je Kerstmis betaalbaar Artikel

Een gezellige kerst hoeft niet duur te zijn. Met deze eenvoudige tips maak je er een budgetvriendelijke kerst van.

Onze budgettips

  • Bepaal op voorhand wat je wilt uitgeven aan je feestmenu en hou dat budget in je hoofd als je je boodschappenlijstje opstelt.
  • De voorraadkastingrediënten (fond, kruiden, risottorijst, frituur- of ovenhapjes uit de diepvriezer …) kun je lang op voorhand kopen. Organiseert jouw supermarkt een promotie bij de bouillons of de gedroogde pasta's, aarzel dan niet om extra aan te kopen. Meestal beginnen de promoties voor kerst al in oktober of november.
  • Koop de feestwijn al tijdens de wijnfestivals die de supermarkten in de herfst organiseren. Vaak krijg je dan een mooie korting of geven ze je zelfs een magnumfles wijn gratis.
  • Kook met seizoensingrediënten. Er ligt rond de feestdagen altijd veel exotisch fruit te pronken, maar denk liever aan fruit en groenten van bij ons. Met appelen en peren tover je een heerlijk dessertje op tafel. En ook met spruitjes, witloof en pompoen scoor je gegarandeerd.
  • Een feestmenu hoeft niet per se een vijfgangenmenu te zijn. Kies bijvoorbeeld óf voor soep, óf voor een voorgerecht en skip het tussengerecht. Eén gang minder voor pakweg een twaalftal personen is meteen ook al een flink bedrag minder. En niemand telt hoeveel eten er op tafel is gekomen: kerst draait om gezellig samenzijn.
  • Denk na over de presentatie van je gerechtjes. Een hapje gemaakt van goedkope ingrediënten ziet er luxe uit als je het mooi serveert. Gebruik aperoglaasjes, uitsteekvormpjes, prikkertjes, kortom, laat je fantasie de vrije loop. Ook een eenvoudige soep kun je er extra feestelijk laten uitzien met een leuk garnituur. Werk ze af met melkschuim, croutons of een andere topping, of – jawel – serveer ze in een glaasje.
  • Vind je een leuk recept voor kerst maar is een van de ingrediënten wat duurder? Denk na hoe je dat kunt vervangen door een low budget alternatief. Zo is couscous goedkoper dan quinoa, kun je granaatappelpitjes meestal gewoon weglaten en zijn spekjes in plaats van garnalen in veel gerechten even lekker.
  • Ga je elk jaar voor gourmet? Ook je gourmetschotel kun je wat budgetvriendelijker maken. Koop gewoon wat biefstuk, kalfssneden, kipfilet … en versnijd ze zelf. Een grote chipolataworst kun je zelf tot kleine worstjes draaien. En een minihamburgertje is in no time zelf gemaakt van wat gehakt. Schik alles mooi op een schotel, en klaar.
  • Dingen zelf maken drukt de prijs. Haal bijvoorbeeld die oude Millecroquettes nog eens boven en maak de aardappelkroketjes dit jaar eens zelf. Leuk om samen met de (klein)kinderen te doen.

Voor het pakjesmoment

Geef een zelfgemaakt culinair cadeautje in plaats van een duur geschenk. Die hoeven niet eens zo moeilijk te zijn en zijn leuk om te geven én te krijgen. Wij denken aan:

  • Kerstgranola met een extra toets kaneel: ideaal de dag na het feest, om te bekomen van alle overdaad.
  • Kruidenzout: heerlijk als afwerking van elke bereiding.
  • Geroosterde noten: topper als tussendoortje of als afwerking van een slaatje.
  • Chutney: past perfect bij de kaasplank of een stukje wild.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest,YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen