Meest recente artikelen

Deze cocktailtools horen thuis in jouw barkast

Top gear

Deze cocktailtools horen thuis in jouw barkast Artikel

Hebt jij ooit al eens gehoord van een strainer, muddler of jigger... Nee? Dan brengen wij daar verandering in! Deze cocktailtools zijn handig om te hebben als je lekkere cocktails en mocktails wil gaan shaken en stirren.

Tegenwoordig zijn cocktails meer dan een sapje met wat alcohol en een parasolletje. Wil je zelf cocktails en mocktails maken zoals het hoort, dan zijn deze cocktailtools erg handig om te hebben.

Cocktailshaker

Waarschijnlijk een van de bekendste en belangrijkste cocktailtools: een – liefst metalen – beker om cocktails en mocktails flink mee te shaken. Een shaker bestaat in verschillende formaten en kleuren en heeft meestal een dop met gaatjes, zodat je het ijs niet mee in je glas schenkt.

Kies voor een cocktailshaker die makkelijk in de hand ligt, zodat je lekker lang kunt shaken. En sluit 'm zeker goed af voor je start met schudden. Voor cocktails die je niet in het glas of in een shaker maakt, gebruik je een glazen mengbeker.

Kleine en grote maatbekers

Een shotglaasje (jigger) om spirits en smaakmakers af te meten en grotere maatbekers die vooral bedoeld zijn voor sappen. Een jigger – ook wel drank- of barmaatje genoemd – dient om je alcohol precies af te meten. Zo zitten je verhoudingen altijd juist. Meestal staan er 2 volumes op aangeduid: 3 en 5 ml.

Barlepels

Barlepels zijn ook handige cocktailtools. Je gebruikt ze zowel om kleine hoeveelheden af te meten als om je cocktail te presenteren in je glas. Met een cocktaillepel met een lange steel kun je een cocktail roeren zodat de smaken goed vermengen. Je gebruikt ze bij koolzuurhoudende cocktails die je in het glas maakt (en dus niet in een shaker), om te stirren.

De barlepel wordt ook gebruikt als maatje, bijvoorbeeld voor rietsuiker of citroensap. Veel exemplaren hebben ook een platte schijf aan de achterkant, die je kunt gebruiken als stamper.

Muddler

Wil je stevig stampen? Voeg dan een stamper of een muddler toe aan je setje cocktailtools. Hiermee kan je limoen, citroen of kruiden fijnstampen, vaak in combinatie met rietsuiker. Ideaal voor je mojito, bijvoorbeeld.

Strainer

Gebruik een cocktailzeefje of een strainer om je cocktail van de shaker in je glas te gieten en te voorkomen dat er kleine restjes fruit, vliesjes, ijsblokjes, kruiden of specerijen in je cocktailglas terechtkomen.

Cocktailglazen

Een cocktail of mocktail is pas helemaal af als je 'm in de juiste cocktailglazen en -bekers kunt serveren. Met deze drie kom je al ver…

  •  Een longdrinkglas: het meest gebruikte glas, perfect voor mocktails met veel ijsblokjes zoals een Cuba Libre.
  •  Een coupeglas: een verfijnd glas, voor als het wat chiquer mag zijn. Ideaal voor een Dry Martini (stirred, not shaken)
  •  Een tumbler (beter bekend als een whiskyglas): een breed en stevig glas waarin sterke dranken of stevigere cocktails worden geserveerd, met een paar ijsblokjes, denk aan een Negroni, Old Fashioned of Whisky Sour.

Meer handige cocktailtools

  • Een krachtige blender om zelf fruitsap te mixen en ijs te crushen.
  • Een leuke karaf of pitcher voor vooraf gemaakte cocktails.
  • Een ijsemmertje en een tang
  • Een handcitruspers of citrusknijper om al het sap uit je citroenen en limoenen te krijgen.
  • Rietjes
  • Verschillende soorten ijs: ijsblokjes, grote ijsballen en crushed ice.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen