Meest recente artikelen

Zelf cocktails maken: dit zijn de basics die je moet kennen

Stirren, shaken, strainen?

Zelf cocktails maken: dit zijn de basics die je moet kennen Artikel

Wat is stirren, shaken en strainen? En hoe pers je in hemelsnaam een citroenschil? Cocktails mixen komt met een heel eigen jargon en een waaier aan technieken. Maar eens je deze onder de knie hebt, wordt zelf cocktails maken een eitje.

Of je nu een Dry Martini mixt of een Daiquiri shaket… Er zijn een paar uitdrukkingen die steeds terugkeren in cocktailrecepten. We zetten de basics even op een rij.

De basics van het cocktails maken

 • Een drank 'stirren' of roeren gebeurt met een lepel met een lange dunne steel. Je roert met een elegante beweging tot de ingrediënten voldoende koud zijn. Dat gebeurt meestal in een hoog, dik glas met stevige bodem, het barglas. Sommige barglazen passen in de shaker, andere hebben een teutje om mee te schenken.
 • Voor het shaken zet je de shaker bovenop het barglas. Of je doet de vloeistof in een shaker die uit twee delen bestaat. Houd beide delen stevig vast en schud snel op en neer tot de ingrediënten goed gemengd en fris genoeg zijn.
 • Een drankje strainen wil zeggen dat je het gaat zeven. Een strainer is een soort van grote ronde lepel met een veer errond. Zet deze over het barglas of de shaker. Dan giet je de drank in het cocktailglas. Zo blijft het ijs achter in de shaker. Er zijn ook shakers met gaatjes in het deksel. Of je kan een klein zeefje gebruiken.
 • Er zitten standaard nog heel wat tools in de barkast. Het maatje waarmee sterke drank wordt afgemeten, heet een jigger. Meestal is het een dubbelzijdig bekertje. De ene kant van het barmaatje geeft een enkele portie (25 ml), de andere een dubbele (50 ml).
 • Hoe pers je nu een citroenschil? Neem de ​​zeste en wrijf deze tussen je vingers boven het drankje. Zo sprenkel je de olie van de schil over de inhoud. Je kan het ook boven het glas doen voor je de cocktail erin doet. Gooi de citroenschil zelf alleen in het glas als het in het recept vermeld staat.
 • Bitters zijn een soort van geïnfuseerde sterkedrank. Een bekend voorbeeld is Angostura. De meeteenheid die ervoor gebruikt wordt in cocktailrecepten is een 'dash'. Een dash is ongeveer een derde van een theelepel.

Voor je gaat cocktails maken, nog enkele tips…

 • Gebruik proper ijs en raak het niet aan met je handen. IJsblokken uit de supermarkt zijn steviger en zuiverder dan die uit een bakje in je diepvries.
 • Ga voor kwaliteit. Hoe beter de ingrediënten, hoe lekkerder de cocktail.
 • Gebruik suikersiroop in plaats van poeder- of kristalsuiker. Siroop vermengt zich beter met de dranken. Voor sommige oldschool cocktails vraagt het recept echter wel om echte suiker.
 • Neem altijd de juiste ingrediënten en kopieer exact de verhoudingen van het recept. Meet ook zeker je bitters en siropen heel zorgvuldig af. Ze maken of kraken je cocktail. Een beetje te veel of te weinig en de smaak is uit balans. Bewaar ze koel maar niet in de diepvries of koelkast.
 • Vraagt het recept om eieren of melk? Check dan vooraf of ze nog goed zijn. Zo vermijd je dat je opnieuw moet beginnen én dat je dure drank hebt verpest.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen