Meest recente artikelen

Zo blijven je keukenmessen langer scherp

Dit moét je weten!

  • Deel dit artikel:
Zo blijven je keukenmessen langer scherp Artikel

Onze beste vriend in de keuken? Dat is een goed keukenmes! Natuurlijk is het belangrijk dat deze trouwe vriend steeds vlijmscherp is, en dat liefst ook blijft. Dankzij deze tips & tricks is dat geen probleem!

Snijplank

De ondergrond waarop je snijdt is erg bepalend voor de slijtage van je mes. Snij altijd op zachte ondergronden als houten of kunststoffen snijplanken. Deze maken je mes niet bot. Harde materialen als ijzer, steen of glas zijn af te raden. Deze materialen geven niet mee met de snijbewegingen van je mes waardoor het sneller bot zal worden.

>> Zo hou je je snijplank schoon.

Schoonmaken

Steek je keukenmessen nooit in de vaatwasser! Er kunnen namelijk etensresten of vaatwasmiddel op het mes achterblijven waardoor er roestplekjes zullen ontstaan. De hoge temperaturen komen je mes ook niet ten goede en je mes zal sneller bot worden. Je wast je messen best kort onder warm stromend water met een beetje afwasmiddel en droogt ze daarna goed af om roestplekken te voorkomen. Wist je trouwens al dat je deze 7 producten ook niet in de vaatwasser mag stoppen?

Slijpen 

Wanneer je mes toch bot begint te worden kan je het slijpen met behulp van een slijpsteen, aanzetstaal of een messenslijper.

Slijpsteen

Dit is een moeilijke methode die eerder is weggelegd voor experts. Het mes wordt onder een bepaalde hoek langs de steen gehaald totdat er een nieuwsnijvlak wordt gevormd. Het vraagt veel oefening en kunde om de hoek juist te krijgen en bij de kleinste fout kan het mes botter in plaats van scherper worden.

Aanzetstaal

Hou je aanzetstaal met het handvat naar boven voor je op een ondergrond. Hou je mes in een hoek van 20° tegen het staal en haal deze tegelijk naar achteren en beneden. Doe het rustig en zet niet te veel druk. Een gewone aanzetstaal zet de braampjes recht waardoor je mes weer scherper wordt maar er geen nieuwe hoek geslapen wordt. Keramische en diamanten stalen slijpen het mes wel echt. Een diamanten staaf slijpt sneller en geeft een goed resultaat, maar hij is grover waardoor hij meer staal wegslijpt dan een keramische.

Messenslijper

De makkelijkste manier om je messen te slijpen is door ze te slijpen met een messenslijper. Op deze manier zal het mes echter niet zo scherp worden dan wanneer je het met bovenstaande materialen sleept en de scherpte blijft ook minder lang behouden.

1 Elektrische slijpmachine
Met deze slijper slijp je je messen snel en veilig. Een makkelijke tool voor elke hobbykok.

2 Doortrekslijper
De ideale slijper voor een snelle onderhoudsbeurt. Je slijp je mes door hem met lichte druk door de slijper te halen. In korte tijd is hij weer als nieuw!

3 Waterslijper
Dit is volgens experts het beste apparaatje onder de kleine messenslijpers. Het heeft twee of drie slijprollers en werkt met behulp van een beetje water. Het enige wat jij hoeft te doen is je mes een paar kaar langs de rolletjes halen en je mes is weer als nieuw!

Opbergen

Bewaar je messen in een messenblok, kokskoffer of aan een magneetstrip. Steek ze niet in de keukenlade want wanneer de snedes van de messen met elkaar in contact komen, kan het deze beschadigen.

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.