Meest recente artikelen

De tafel dekken: hoe hoort het nu?

Tafeltje, dek je!

  • Deel dit artikel:
De tafel dekken: hoe hoort het nu? Artikel

Binnenkort een etentje georganiseerd? Dan heb je vast ook al nagedacht over je tafeldekking. Maar hoe hoort dat ook alweer, en hoe zorg je ervoor dat je tafel er prachtig uitziet? Wij zetten het kort op een rijtje.

Borden

Borden zet je op een vingerbreedte afstand van de tafelrand. Zet ze niet te dicht naast elkaar, zodat je gasten voldoende ruimte hebben. Gebruik je simpele, witte borden die je zelf aankleedt met accessoires, of je pak je uit met een modieus, kleurrijk servies?  Aan jou de keuze. Wil je echt volledig zijn, maak dan ook gebruik van een onderbord waar je een al dan niet kunstig gevouwen servet op legt.

Bestek

Heel belangrijk: vorken komen aan de linkerkant van het bord, messen en lepels (in die volgorde) aan de rechterkant. Het bestek voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant, en je werkt naar het bord toe. Een dessertlepeltje leg je boven het bord, met de steel aan de rechterkant. En niet te vergeten: vorken en lepels leg je met de holle kant naar boven.

Glazen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het wordt weleens vergeten: zet enkel glazen klaar die passen bij de dranken die je zal serveren. Het heeft geen zin om een witte-wijnglas te voorzien als je enkel rode wijn zal schenken. Rode-wijnglazen zijn trouwens groter dan witte-wijnglazen. Het glas dat je als eerste zal gebruiken, zet je uiterst rechts, en dan werk je naar binnen toe. Het waterglas komt helemaal aan de linkerkant. Zet de glazen mooi schuin.

Accessoires

Een mooie tafel staat of valt met de accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een fraai peper- en zoutstel, een potje voor melk en suiker en een mooie theedoos. Met die details kan je helemaal je eigen stijl weergeven.

 

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen