Meest recente artikelen

De tafel dekken: hoe hoort het nu?

Tafeltje, dek je!

De tafel dekken: hoe hoort het nu? Artikel

Binnenkort een etentje georganiseerd? Dan heb je vast ook al nagedacht over je tafeldekking. Maar hoe hoort dat ook alweer, en hoe zorg je ervoor dat je tafel er prachtig uitziet? Wij zetten het kort op een rijtje.

Er zijn een aantal basisregels voor het dekken van de feesttafel, maar laat je in geen geval afschrikken: er is altijd ruimte voor creativiteit. Heb je bijvoorbeeld niet voor iedereen hetzelfde bord? Ga dan op zoek naar een gemeenschappelijke factor: allemaal bloemendessins bijvoorbeeld, of alles in blauw en wit. Dan ziet je feesttafel er ook prachtig uit.

Het tafellaken

Pas je tafellaken aan aan de gelegenheid. Met een effen kleur zit je altijd goed. Laat het laken niet langer dan 20 cm over de rand uitkomen, want anders zitten je gasten met een stuk stof op hun schoot. Met een mooie loper over je tafellaken wordt je tafel nog extra feestelijk.

Borden

Borden zet je op een vingerbreedte afstand van de tafelrand. Zet ze niet te dicht naast elkaar, zodat je gasten voldoende ruimte hebben. Gebruik je simpele, witte borden die je zelf aankleedt met accessoires, of je pak je uit met een modieus, kleurrijk servies?  Aan jou de keuze. Wil je echt volledig zijn, maak dan ook gebruik van een onderbord waar je een al dan niet kunstig gevouwen servet op legt. Het broodbordje komt links.

TIP: Ben je ergens uitgenodigd en weet je niet welk broodbordje van jou is? Het is dus het linkse. Dat is makkelijk de onthouden met de BMW-regel: van links naar rechts zie je brood, maaltijd, water.

Bestek

Heel belangrijk: vorken komen aan de linkerkant van het bord, messen en lepels (in die volgorde) aan de rechterkant. Meerdere bestekken schrikken mensen vaak af, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk: je legt het bestek gewoon in de volgorde van de gangen, van buiten naar binnen. Zorg ervoor dat de snijkanten van de messen naar binnen wijzen. Een dessertlepeltje leg je boven het bord, met de steel aan de rechterkant. En niet te vergeten: vorken en lepels leg je met de holle kant naar boven.

Glazen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het wordt weleens vergeten: zet enkel glazen klaar die passen bij de dranken die je zal serveren. Het heeft geen zin om een witte-wijnglas te voorzien als je enkel rode wijn zal schenken. Rode-wijnglazen zijn trouwens groter dan witte-wijnglazen. Het glas dat je als eerste zal gebruiken, zet je uiterst rechts, en dan werk je naar binnen toe. Het glas dat het dichtst bij je mespunt staat, is dus het glas dat je eerst nodig hebt. Het waterglas komt helemaal aan de linkerkant. Zet de glazen mooi schuin.

Accessoires

Een mooie tafel staat of valt met de accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een fraai peper- en zoutstel, een potje voor melk en suiker en een mooie theedoos. Met die details kan je helemaal je eigen stijl weergeven.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen