Meest recente artikelen

Vakantieland: Duitsland

Méér dan Bratwurst op je bord!

Vakantieland: Duitsland Artikel

Wat stel jij je voor bij de Duitse keuken? Kom je niet veel verder dan Bratwurst en bier? Lees dan vooral verder.

Typisch Duits … bestaat niet

Tussen de verschillende regio's in Duitsland bestaan er grote verschillen als het gaat over eten. Elk van de zestien deelstaten heeft zo z'n eigen specialiteiten. Maar overal zijn de porties doorgaans even copieus.

Wil je een traditioneel Duits gerecht proberen, dan moet je zeker eens Eisbein bestellen: dat is varkensschenkel, oftewel varkenspoot. In het noorden van het land wordt het vlees eerst gepekeld en dan zachtjes gaargekookt, in het zuiden wordt het meestal niet gepekeld en gekookt maar in de oven gebraden. Ook Sauerbraten – in azijn (en soms ook gedeeltelijk in wijn) gemarineerd gebraad –  is een klassieker.

Nog traditioneel Duits zijn rundvleesrollades: ze lijken een beetje op onze blinde vinken, maar zijn gevuld met spek, uien, mosterd en augurken. En schnitzel natuurlijk: een heerlijk gepaneerd kalfs- of varkenslapje.

Liefhebbers van kool komen in Duitsland zeker aan hun trekken: rodekool en zuurkool (Sauerkraut) staan vaak op de kaart, net als asperges in het seizoen.

Duitsland heeft niet zo'n grote kustlijn, maar wel veel rivieren. Er staat dan ook geregeld zoetwatervis zoals snoek of forel op de kaart. Maar ook haring (vers of in het zuur) en andere zeevissen komen vaak op tafel.

Verder vind je op de menukaart ook zaken zoals Eintopf (eenpansgerecht) en Auflauf (ovenschotel).

Veel gerechten worden geserveerd met aardappelen: puree, gekookte of gebakken patatjes (Bratkartoffeln) of zo'n heerlijke Duitse aardappelsalade. Of Reibekuchen: aardappelkoekjes die wat weg hebben van rösti. Ook pasta en de dikkere noedels zijn populaire bijgerechten.

Lekker zoet

Duitsers houden van een lekker gebakje. Een Berliner bol of Berlijnse bol: gefrituurd deeg gevuld met banketbakkersroom en confituur. Of in de namiddag koffie met een stukje taartZwartewoudtaart bijvoorbeeld. In sommige delen van het land worden, net als in Oostenrijk, ook kaiserschmarrn geserveerd: een dikke pannenkoek die in stukjes getrokken wordt.

Wist je trouwens dat Duitsland één van de grootste producenten van marsepein ter wereld is? Daar kun je dus ook lekker van snoepen.

Uit het vuistje

In Duitsland worden verschillende klassiekers op straat verkocht. Denk maar aan de grote pretzels (broodjes in de vorm van een knoop), Bratwurst met zuurkool of curryworst: heerlijke streetfood, en ideaal voor een snelle hap. Zeg niet zomaar Bratwurst, trouwens: elke streek heeft z'n eigen variant, er bestaan wel 1500 soorten worst in Duitsland. Lekker met een biertje dabei.

In het glas

Bier is bij uitstek dé drank van Duitsland, met meer dan 5000 soorten om uit te kiezen. Hou er rekening mee dat je biertje standaard in een glas van 500 ml wordt geserveerd … Maar ook de Duitse wijnen zijn wereldberoemd. Duitsland kent verschillende wijnstreken. Ben je in de buurt, maak dan tijd voor een proeverij.

 

Zelf aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen