Is het nu vol-au-vent, videe of koninginnenhapje en wat is het verschil?
En hoe zit het met kippenragout en fricassee?
We hebben het allemaal al wel eens gehoord aan tafel: "Geef mij maar een videeke", "Oh, ik neem de vol-au-vent" of "Zo'n lekker koninginnenhapje, da's lang geleden!" Maar bedoelen we eigenlijk allemaal hetzelfde? En hoe zit dat met kippenragout of fricassee? Tijd om dat lekkere, romige mysterie eens op te helderen!
Eén gerecht, drie namen
Laten we eerlijk zijn: of je het nu vol-au-vent, videe of koninginnenhapje noemt, je weet dat je iets hartverwarmends gaat krijgen. Het klassieke gerecht met kip, gehaktballetjes, champignons en een smeuïge saus is een echte Belgische favoriet. Maar waar zit dan precies het verschil?
Eigenlijk: nergens! Vol-au-vent, videe en koninginnenhapje zijn drie benamingen voor hetzelfde gerecht. Alleen het taalgebruik varieert van regio tot regio en van oma tot oma.
- Vol-au-vent is de officiële Franse term die letterlijk "vlieg in de wind" betekent. Het verwijst oorspronkelijk naar het luchtige bladerdeeggebakje waarin de ragout traditioneel wordt geserveerd.
- Videe is dan weer een volkse verbastering van het Franse woord, populair in Vlaanderen. Videe is de Nederlandse term voor de vulling van het gerecht. Vraag in een doorsnee brasserie naar een 'videeke' en je krijgt gegarandeerd wat je wil.
- Koninginnenhapje klinkt dan weer heerlijk ouderwets en elegant. Die naam is afgeleid van het originele Franse recept “bouchée à la reine”, dat ooit werd opgedragen aan koningin Marie Leszczyńska, de vrouw van Lodewijk XV.
Dus ja, drie namen, maar geen verschillen in het bord. Gewoon veel smaak en nog meer comfort. Zin gekregen in deze klassieker? Ontdek hier onze beste recepten voor vol-au-vent, videe en meer!
En wat met kippenragout en fricassee?
Het eerste mysterie is alvast opgelost, maar dan is er nog de kippenragout en fricassee. Is dat dan ook weer hetzelfde?
Niet helemaal, al lijken ze qua basis wel op elkaar: romige saus, kip en soms champignons. Het verschil zit ‘m vooral in de bereiding en de presentatie:
- Kippenragout is een algemene term voor een stoofpotje op basis van kip. De saus kan wit zijn (zoals bij vol-au-vent), maar hoeft dat niet altijd te zijn. Het is een verzamelnaam, zeg maar.
- Fricassee is dan weer het Franse woord voor een gerecht waarbij wit vlees (zoals kip of konijn) zachtjes gestoofd wordt in een witte saus met groenten. Geen balletjes, geen bladerdeeg, maar wel overheerlijk met puree of kroketjes.
Hoe je het ook noemt…
Of je nu zingt voor een videeke met frietjes, kiest voor vol-au-vent met kroketten of nostalgisch wordt bij een koninginnenhapje zoals bij bomma: dit gerecht is en blijft een topper. Comfortfood met een kroontje!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!