Hoe zorg ik dat de bladerdeegbakjes van mijn vol-au-vent lekker krokant blijven?
En geen zompig goedje!
Zompige bladerdeegbakjes bij de vol-au-vent? Nee, bedankt! Een lekkere vol-au-vent staat of valt bij hét perfecte bladerdeegbakje: luchtig, goudbruin gebakken dat zacht kraakt bij de eerste hap. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?
Het geheim van krokante bladerdeegbakjes zit 'm voornamelijk in de timing én een paar slimme trucjes. Met deze tips server je je vol-au-vent altijd in een bakje dat nog net zo krokant is als vers uit de oven.
1 Verwarm je bladerdeegbakjes op het laatste moment
Bladerdeeg verliest z'n crunch als het te lang op voorhand wordt klaargezet. Zet je bakjes daarom pas in de oven vlak voor het serveren. Een paar minuten op 180 °C volstaat om ze mooi krokant en warm te maken.
2 Vermijd vocht
De grootste vijand van krokantheid? Saus. Giet je vol-au-vent dus pas op het laatste moment in of op het bladerdeeg. Laat je gasten eventueel zelf opscheppen aan tafel: gezellig én slim.
Extra tip: Serveer de saus ernaast in een potje of lepel ze voorzichtig op het bakje, net voor het serveren.
3 Bewaar ze luchtdicht
Bak je je bladerdeegbakjes op voorhand? Laat ze dan volledig afkoelen en bewaar ze luchtdicht op kamertemperatuur, maximaal één dag. In de koelkast worden ze slap en invriezen is geen goed idee: daar worden ze zompig van.
4 Geef ze een tweede leven in de oven
Toch wat krokantheid verloren? Geef ze een snelle oppepper in een hete oven (200 °C) gedurende 3 tot 5 minuten. Niet in de microgolf, die maakt het bladerdeeg alleen maar zachter.
De saus mag dan nog zo lekker zijn, het bladerdeegbakje maakt het af. Met deze tips zorg je ervoor dat de bladerdeegbakjes van je vol-au-vent krokant blijven tot aan tafel. Want een klassieker als deze verdient niets minder dan een perfect krokant jasje!
De lekkerste vol-au-vents met bladerdeegbakjes
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!