Hoe worden alcoholvrije dranken gemaakt?
Glashelder
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Culi-journalist Marlies beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: hoe worden alcoholvrije dranken gemaakt?
Alcohol heeft meerdere functies: het is een drager van smaken en heeft een bewarende rol. Daarom wordt alcohol vaak vervangen door suiker. Hierdoor waren de alcoholvrije drankjes van de eerste generatie dikwijls bijzonder plakkerig of smaakten ze naar gearomatiseerd water. Vandaag worden alcoholvrije dranken op een andere manier gemaakt.
Waarvan worden alcoholvrije dranken gemaakt?
Een goed alcoholvrij alternatief creëert laagjes, met een solide basis zoals kombucha, thee of sap. Belangrijk is dat er kruiden, specerijen of fruit aan toegevoegd worden voor meer complexiteit. Net zoals een kok benadert de maker de drank als een recept. Niet toevallig komen steeds meer makers van non-alcoholische dranken uit de gastronomie.
- Kempens topsommelier Tom Ieven bijvoorbeeld, maakt Alfrie maakt op basis van appelsap van fruitteler Yves Cuvelier. Dit sap komt van appelen met bijzonder vruchtvlees, dat niet alleen een prachtige rode kleur heeft, maar ook veel textuur geeft. Het zoete van de appel countert Ieven met frisse zuren van limoensap en munt. De toevoeging van jasmijnthee zorgt voor een langere afdronk.
- Ook Jules Delaere uit Kortrijk stond jaren in de keuken voor hij Midi Apéritifs oprichtte. Voor de alcoholvrije variant Ruby Rush start hij met verjus, sap van onrijpe druiven. De fijne zuren geeft hij volheid met bosbessen en kruidigheid met rozemarijn.
- Een andere manier is distillatie. Daarbij wordt eerst alcohol gebruikt om smaken uit botanicals te halen, maar nadien wordt die alcohol volledig verwijderd, zoals bij Botaniets. Het resultaat: een complex drankje zonder alcohol.
Wat de methode ook is, vakkennis en techniek zijn essentieel. Een bijkomende uitdaging is de houdbaarheid, die vaak gegarandeerd wordt door distillatie, pasteurisatie of voldoende zuren. Doorgaans staat er wel een houdbaarheidsdatum op de fles. Over de prijs is er vaak discussie, maar het productieproces is meestal duurder dan dat van alcoholische varianten. Tikje ironisch, want alcohol zelf is niet duur, de accijnzen zijn dat wel.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!