Meest recente artikelen

10 tips om je oven proper te houden

Opgeruimd staat netjes!

10 tips om je oven proper te houden Artikel

Een schone oven is niet alleen hygiënischer, maar zorgt ook voor betere kookresultaten en een langere levensduur van je apparaat. Wij verzamelden alvast 10 tips om je oven proper te houden en te voorkomen dat vet en etensresten zich ophopen.

1. Gebruik ovenfolie

Bakpapier of bakmatten zijn een eenvoudige manier om gemorste etenswaren op te vangen. Leg een stuk ovenfolie of een herbruikbare siliconen bakmat op de bodem van de oven om druppels en kruimels op te vangen. Dit bespaart je veel schoonmaaktijd.

2. Maak gemorste vloeistoffen direct schoon

Het is verleidelijk om gemorste vloeistoffen te laten zitten tot na het koken, maar dit kan leiden tot hardnekkige vlekken en aangekoekte resten. Maak gemorste vloeistoffen onmiddellijk schoon met een vochtige doek om te voorkomen dat ze zullen inbranden

3. Gebruik een ovenschaal met deksel

Als je gerechten bereidt die kunnen spatten, zoals ovenschotels of gebraden kip, gebruik dan een ovenschaal met deksel. Dit helpt voorkomen dat vet en sauzen zich verspreiden en op de wanden van de oven terechtkomen.

4. Voer regelmatig een dieptereiniging uit

Zelfs met preventieve maatregelen is het belangrijk om je oven regelmatig grondig schoon te maken. Gebruik een ovenreiniger of een mengsel van baking soda en water om aangekoekte resten te verwijderen. Laat het mengsel enkele uren inwerken en veeg het daarna schoon met een vochtige doek.

5. Gebruik zelfreinigende functies

Veel moderne ovens hebben een zelfreinigende functie. Dit proces verbrandt vet en voedselresten bij zeer hoge temperaturen, waardoor ze tot as worden gereduceerd die je eenvoudig kunt opvegen. Lees bij het gebruik van deze functie wel eerst de handleiding van je oven.

6. Vermijd aluminiumfolie op de bodem

Hoewel bakpapier handig kan zijn, moet je oppassen met het gebruik van aluminiumfolie op de bodem van de oven. Dit kan de warmtecirculatie verstoren en de oven beschadigen. Gebruik in plaats daarvan speciaal ontworpen ovenmatten of bakplaten.

7. Reinig de ovenrekken apart

Ovenrekken kunnen flink vuil worden door etensresten en vet. Haal de rekken uit de oven en week ze in warm water met wat zeep. Gebruik een borstel of spons om hardnekkig vuil te verwijderen. Voor een grondige reiniging kun je ook een mengsel van baking soda en azijn gebruiken.

8. Bescherm de ovenruit

De ovenruit kan gemakkelijk bedekt raken met vet en voedselresten, wat het zicht belemmert en er niet al te proper uitziet. Maak de ruit regelmatig schoon met een glasreiniger of een mengsel van azijn en water. Zorg ervoor dat de oven afgekoeld is voordat je dit doet.

9. Gebruik een stoomreiniger

Een stoomreiniger is een effectieve manier om vuil en vet uit de oven te verwijderen zonder agressieve chemicaliën. De hoge temperatuur en vochtigheid van de stoom lossen vet en voedselresten op, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.

10. Laat de ovendeur open na gebruik

Na het koken, laat je de ovendeur best een tijdje openstaan om de oven te laten afkoelen en de vochtigheid te verminderen. Dit helpt condensatie en schimmelvorming te voorkomen en houdt de oven frisser.

Met deze tips kun je je oven in topconditie houden en tijd en moeite besparen bij het schoonmaken. Een regelmatige schoonmaakroutine en preventieve maatregelen zullen ervoor zorgen dat je oven er altijd netjes uitziet en goed functioneert.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen