Meest recente artikelen

De dampkap reinigen: zo begin je eraan

En zo zorg je ervoor dat ze optimaal werkt

De dampkap reinigen: zo begin je eraan Artikel

Blijven de kookluchtjes en het vocht in de keuken hangen wanneer je kookt? Dan werkt je dampkap misschien niet meer zoals het hoort. Tijd om ze schoon te maken!

Je friteuse schoonmaken, de vaatwasser slim inladen, de broodrooster een grondige schoonmaakbeurt geven … Bij Libelle Lekker helpen we je met alle keukenklusjes. Vandaag is het tijd om de dampkap eens onder handen te nemen.

Of het tijd is voor een schoonmaakbeurt kun je makkelijk testen met een velletje keukenpapier. Hou het velletje onder de dampkap. Wordt het papiertje aangezogen? Dan werkt je dampkap prima. Valt het naar beneden? Dan is het tijd om je dampkap te reinigen.

Doe dit regelmatig

Het best neem je na elke kookbeurt je dampkap even af met een doekje en wat afwasmiddel. Zorg er ook voor dat je de filter van je dampkap (indien nodig) op tijd vervangt. Na enkele maanden zal hij zo veel vet hebben opgeslorpt dat hij niet meer werkt.

En dan het schoonmaken van de dampkap zelf

De dampkap poetsen is een hele klus, zeker als je het al even niet meer gedaan hebt. We geven je graag enkele tips.

  • Zet een pannetje met water en citroensap op het vuur en laat het koken terwijl je dampkap aan staat. Het resultaat? Je zult minder moeten schrobben.
  • Om de kap zelf te reinigen, gebruik je best een staalreiniger of een ontvettend product. Lees op de verpakking hoe je het best te werk gaat.
  • Om de dampkap mooi te laten glanzen, kun je ze daarna inwrijven met slaolie. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het werkt écht.
  • Maak het rooster los en laat het weken in een sopje met warm water. Sommige roosters kun je ook gewoon in de vaatwasmachine stoppen.
  • Plakkerige resten zijn makkelijk te verwijderen met parafineolie. Heb je dat niet in huis? Met vloeibaar wasmiddel of vaatwaspoeder lukt het ook.
  • Wanneer je je dampkap nadien inspuit met siliconenspray, zal het vet zich niet zo snel vasthechten.

Weg met geurtjes

Heb je net je dampkap schoongemaakt en ruik je toch nog etensgeuren? Zet dan een kookpot met water en een scheut azijn op het fornuis en laat een kwartiertje koken. De geurtjes zullen snel verdwijnen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen