Meest recente artikelen

Glutenvrije producten: zinvol of pure onzin?

Wordt je lichaam blij van glutenvrij?

Glutenvrije producten: zinvol of pure onzin? Artikel

Glutenvrije producten duiken tegenwoordig overal op. Kies je best voor deze glutenvrije pasta's en broodjes en zijn ze écht beter voor je? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: zijn glutenvrije producten goed voor je?

Het antwoord van Karolien

"Gluten is een groep eiwitten die we vinden in granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Het lichaam verwerkt gluten op dezelfde manier als dat het eiwitten uit vlees of vis verwerkt. Voor de overgrote meerderheid van de mensen vormt gluten dus geen enkel probleem.

Dat is echter anders voor wie aan coeliakie lijdt, een auto-immuunziekte waarbij er ontstekingsreacties ontstaan ter hoogte van de darmwand bij het eten van glutenbevattende producten. Er wordt geschat dat 1% van de Belgen coeliakie heeft. Voor deze mensen is het essentieel om glutenvrij te eten.

Maar als je geen coeliakie hebt, is het niet aan te raden om gluten uit je eetpatroon te schrappen. Wel integendeel. Als je gluten mijdt, zul je ook volkorengraanproducten moeten laten. Deze spelen een ontzettend belangrijke rol in het aanleveren van vezels, vitaminen en mineralen. Glutenvrije vervangers scoren op het vlak van voedingswaarden dan ook vaak een stuk minder goed dan de traditionele producten. Start dus niet zomaar met een glutenvrij eetpatroon en bespreek de eventuele nood hieraan steeds met je arts."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen