Meest recente artikelen

Gilles De Coster over zijn liefde voor eten (en de Siciliaanse keuken)

In het spoor van ‘De Mol’ naar Sicilië

Gilles De Coster over zijn liefde voor eten (en de Siciliaanse keuken) Artikel

In het nieuwe seizoen van ‘De Mol’ troont Gilles De Coster zijn kandidaten mee naar het prachtige Sicilië. Een heerlijke bestemming voor een foodie zoals hij! Hij vertelt ons over zijn liefde voor eten en deelt zelfs zijn favoriete Siciliaanse recepten.

Sicilië is voor de tv-maker niet alleen het decor voor het nieuwe seizoen van 'De Mol'. Gilles De Coster houdt ook enorm van de Siciliaanse keuken en hij deelt die liefde liefst met iedereen…

Gilles De Coster: "Ik eet ontzettend graag, maar misschien kook ik wel nóg liever. Het liefst maak ik weekendgerechten, waar ik dan een halve dag mee bezig ben. Het brengt mij ongelofelijk tot rust, al kan ik daar ver in gaan."

"Voor mijn ragùsaus heb ik op YouTube minstens tweehonderd filmpjes bekeken"

Ragùsaus à la Gilles De Coster

Gilles De Coster: "Voor mijn ragùsaus heb ik op YouTube minstens tweehonderd filmpjes bekeken. Ik vind het geweldig hoe iedere kok er toch telkens een andere twist aan geeft. Ik wil dan in het hoofd van die chef duiken: waarom doet die dat? Welk smaakverschil levert dat beetje geraspte citroenschil op het einde op? Ik kan me daar echt in verliezen.

Al is het natuurlijk een volstrekt zinloze oefening, want de ultieme versie bestaat niet. Maar ik durf toch te zeggen dat mijn ragù door de jaren heen beter en beter is geworden. De extra portie die ik maak voor de diepvries, is meestal nog binnen de week op."

"Als je na een lange draaidag mag aanschuiven voor een ovenverse lasagne, dan is dat even de hemel op aarde"

Bordje geluk 

"Het geeft me enorm veel voldoening om iets te creëren, en dat vervolgens aan iemand te kunnen geven. Als er mensen komen eten, geniet ik ervan om hen in de watten te leggen. Ik dek de tafel met veel zorg, inclusief mooie servetjes. Ik associeer dat met gezelligheid. Bijna elk moment met familie of vrienden gaat hier gepaard met lekker eten. De keuken is voor mij het kloppende hart van het huis.

Op een 'De Mol'-reis is eten een stuk functioneler, maar zelfs in die strak geplande setting kan het eten soms onverwacht fantastisch zijn. De eetcultuur van het land speelt daar uiteraard een belangrijke rol in.

Het eten in Italië was heel anders dan vorig jaar in Arizona. Italianen nemen hun eetmomenten ernstig, en dat proef je. Als je na een lange dag draaien mag aanschuiven aan een grote tafel voor een verse lasagne die ze net uit de oven halen, vergezeld van kommen sla en het lekkerste brood… dan is dat even de hemel op aarde."

"Het mooiste is als een nieuw gerecht je zo omverblaast, dat het een klassieker wordt"

Dé klassieker: pasta alla Norma

"Ik reis graag, maar keer ook altijd graag terug naar het vertrouwde. In de keuken is dat precies zo. Het zijn toch de klassiekers zoals die ragù die keer op keer weer op tafel komen. Het mooiste is als een nieuw gerecht je zo omverblaast, dat het een klassieker wordt.

De pasta alla Norma die ik in Sicilië ontdekte, is goed bezig om die status te verwerven. Ik heb 'm nu al een paar keer gemaakt. Mijn versie komt nog steeds niet in de buurt van hoe ongelofelijk smaakvol hij in Sicilië was, maar ik blijf 'm uitpuren.

Morgenavond maak ik hem opnieuw. Ik heb speciaal ricotta salata besteld, en ben op zoek gegaan naar bucatini. Voor mij is dat spelen. Je moet elke dag koken, je kunt er dus maar beter plezier aan beleven."

Wie is Gilles De Coster?

  • Geboren en getogen in Antwerpen, waar hij nog steeds woont met zijn vrouw Flo.
  • Begon zijn mediacarrière in 2007 als presentator van 'De Ochtend' op Radio 1. Presenteert 'De Mol' sinds 2016.
  • In zijn vrije tijd roert hij thuis in zijn kookpotten of gaat hij joggen in het park.

Ontdek hier de Siciliaanse recepten van Gilles De Coster

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen