Meest recente artikelen

Oesters openen, zo doe je dat!

Net als een echte chef

Oesters openen, zo doe je dat! How to's

Voor je kunt genieten van de zilte delicatesse, moet je eerst haar schelp openkrijgen. Deze tips helpen je erbij.

Oesters zijn het makkelijkste hapje dat er bestaat: openmaken, wat peper en citroensap erop, klaar! Maar je moet ze wel eerst open krijgen natuurlijk… Moeilijk is het niet, en op deze manier lukt het zeker.

Wat heb je nodig?

Om een oester te openen, heb je een paar essentiële tools nodig. Allereerst heb je een oestermes nodig, dat is ontworpen om de stevige schelp te doorboren en open te wrikken. Daarnaast is een dikke handdoek of oesterhandschoen handig om je hand te beschermen tegen mogelijke snijwonden. Een stabiele ondergrond, zoals een snijplank, voorkomt dat de oester wegglijdt terwijl je hem opent.

Zijn de oesters vers?

Voordat je oesters kunt openen, is het belangrijk om te weten of ze al dan niet vers zijn. Oesters bederven namelijk snel, dus let erop dat ze niet te lang in de koelkast hebben gelegen en dat de schelpen goed gesloten zijn. Staan de schelpen toch open? Tik dan zachtjes op de schelp. Als de oester vers is, zal de schelp sluiten. Indien dit niet het geval is, is de oester niet meer vers en kun je hem beter weggooien.

Hoe open je een platte oester?

Plaats de platte kant van de oester naar boven en steek het mes in het smalste deel van de schelp. Wrik voorzichtig tot je voelt dat het mes de oester opent. Schraap langs de bovenkant om de sluitspier los te maken en de schelp te openen. Verwijder eventueel gruis en dien de oester op met wat citroensap of chimichurri.

Hoe open je een holle oester?

Om een holle oester te openen, neem je een oestermes en houd je de oester met de bolle kant naar boven. Plaats het mes in het midden van de schelp en oefen zachte druk uit terwijl je wrikt om de schelp te openen. Snijd de sluitspier door aan de bovenkant en schraap voorzichtig om de oester los te maken. Verwijder eventueel vuil en serveer de oester met een vleugje citroensap of een dressing op basis van witte wijn.

Bekijk het filmpje nog eens voor de zekerheid!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen