Meest recente artikelen

Kun je vlees al op voorhand bakken?

Want dat zou toch handig zijn als je gasten hebt

Kun je vlees al op voorhand bakken? Artikel

Een feestje thuis, veel gasten rond de tafel... Zou het niet handig zijn als je dan al op voorhand de varkenshaasjes of het gebraad zou kunnen aankorsten en wanneer de gasten er zijn, in de oven schuiven? We zochten voor je uit of dat kan.

Helaas, we moeten je teleurstellen: vlees op voorhand aankorsten en pas later verder garen is geen goed idee. In de eerste plaats omdat de gaartijden uit je recept niet meer zullen kloppen: je hebt het vlees aangekorst en daarna laten afkoelen. Als je het later verder wilt garen, zal het dus eerst weer op temperatuur moeten komen waardoor de gaartijd verlengt, met alle risico's op uitdrogen van dien. En het laatste wat je wilt, is een uitgedroogd, taai varkenshaasje of een gebraad dat vanbinnen nog rauw is serveren, toch?

Kom je toch echt tijd te kort, dan is het wellicht een beter idee om het vlees volledig op voorhand te bereiden zoals in het recept staat, en dan te laten afkoelen. Je kunt het dan heel voorzichtig, op lage temperatuur, opwarmen in de oven. Zet de temperatuur op 150°C (boven- en onderwarmte, géén hetelucht) en dek het vlees goed af met aluminiumfolie, zodat het niet uitdroogt. Laat het voorzichtig weer op temperatuur komen gedurende ongeveer een kwartiertje. De microgolfoven is in dit geval géén goed idee: sommige stukken kunnen overgaar en dus droog worden.

"Ja, maar ik hoorde dat een chef het wél op voorhand bakt", zeg je misschien. Dat kan zijn, maar chefs beschikken over heel andere apparatuur en technieken dan de doorsnee thuiskok. Wij zouden het zekere voor het onzekere nemen, zeker met gasten aan tafel. Kies voor grotere gezelschappen liever voor een groot gebraad of een feestelijk stoofpotje, dan voor individueel te bakken stukjes vlees. Het zal je veel stress besparen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen