Meest recente artikelen

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen ijs, roomijs, sorbet, granité en co?

Zoveel ijsjes!

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen ijs, roomijs, sorbet, granité en co? Artikel

Een ijsje is heerlijk fris in de zomer maar net zo lekker in elk ander seizoen. Het ene ijsje is natuurlijk het andere niet. Wat is nu het belangrijkste verschil tussen ijs, sorbet, granité en nog meer lekkere varianten?

Heerlijk voor de fans: er zijn zoveel soorten ijsjes. Het verschil proeven tussen al die soorten ijs is natuurlijk een optie, maar wij waren je al voor…

Wat is het verschil tussen ijs… en ijs

Roomijs

Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker en eidooiers. Daar worden dan nog ingrediënten zoals chocolade, vanille, fruit of vruchtenextracten aan toegevoegd. Twee bolletjes ijs zijn goed voor zo'n 200 kcal. Roomijs bevat minstens 8 procent vet en tot 30 procent suiker.

Sorbet

Sorbet bestaat vooral uit water en suiker. De kleur en smaak worden bepaald door vruchtensap of siroop, maar sorbet kan ook wijn en gedestilleerde dranken bevatten. Om een sorbet een fruitsorbet te mogen noemen, moet er minstens 25 procent eetbare delen fruit in de sorbet zitten. Voor citrusvruchten is dit 15 procent. Het verschil met ijs zie je ook in de voedingswaarde. Twee bolletjes sorbet bevatten 110 calorieën.

Granité

Granité bestaat ook uit water, suiker en een smaakje. Doordat er in zowel sorbet als granité veel vocht zit, worden er tijdens het vriezen veel ijskristallen gevormd. In granité moeten de kristallen net een grove structuur hebben, waardoor je maar af en toe hoeft te roeren. Bij sorbetijs roer je veel meer tijdens het vriezen, om de ijskristallen zo klein mogelijk te houden en het ijs zacht te maken.

Waterijs

Waterijs bestaat, net zoals sorbet en granité, vooral uit water, suiker, vruchtensap, siroop en smaak- en kleurstoffen. Het verschil is dat dit ijs helemaal bevroren wordt in ijsvormpjes met een stokje erin. Een klein waterijsje (55 g) bevat 40 calorieën.

Parfait

Parfait heeft een perfecte balans tussen vet, suiker, vocht en smaakmakers. De basis is een gebonden verwarmde crème van zuivel en eidooiers, die afgekoeld wordt en gemengd met geklopte slagroom, fruit, nougat, chocolade of andere smaken. De massa giet je in een vorm of aparte glaasjes en wordt minstens 4 uur ingevroren.

Semifreddo

Semifreddo lijkt op parfait en is in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden, helemaal bevroren. In semifreddo zit altijd een opgeklopt ingrediënt zoals slagroom en/of eiwit. Maar het hoeft geen dooier-melkmengsel als basis te hebben. Semifreddo wordt net als parfait in een vorm gestort en bevroren, zonder te roeren.

Beide ijssoorten maak je zonder ijsmachine. Ze hebben ook allebei een hoog vetpercentage, waardoor er weinig ijskristallen worden gevormd. De structuur is door de toevoeging van opgeklopte room of eiwit al zo luchtig dat het ijs niet 'gedraaid' hoeft te worden.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen