Recept

Fancy gehaktbrood met spek, venkel, appel en ciderjus

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Het gehaktbrood en de appeltjes kun je de dag vooraf maken. Verpak het vlees in aluminium­folie en verwarm het de dag zelf nog 30 minuten op 100°C. Dek het sowieso af met folie, anders loop je het risico dat het uitdroogt.

Tips

• Kies een kaas die je lekker vindt. Een gerijpte kaas zoals cheddar, parmezaan, Brugge Oud of Flandrien zal het gehaktbrood extra body geven.

• Ga op zoek naar een artisanale cider - supermarktciders zijn veel te zoet voor het fruitige zuurtje waar deze saus om vraagt.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 185°C. Pel de ui en snij hem in partjes. Pel de knoflook en snij hem in plakjes. Maak de venkel schoon en snij hem in partjes. Leg de partjes ui, de plakjes knoflook en de partjes venkel in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en gaar ze 20 minuten in de oven.

  2. 2

    Bereid intussen het gehaktbrood. Rasp de kaas. Meng het gehakt met de kaas, de eieren en het broodkruim en kruid het mengsel met de kippenkruiden, peper en zout. Kneed goed en vorm het tot een ovaal broodje. Beleg het gehaktbrood met de plakjes spek en besprenkel het met olijfolie. Boen de appelen schoon en snij ze in partjes.

  3. 3

    Haal na 20 minuten de schaal met de groenten uit de oven. Leg het gehaktbrood tussen de groenten. Schik ook de appelen, de tijm en de rozemarijn in de ovenschaal. Roer de cider, de kippenfond, de worcestershiresaus, de tomatenpuree en de mosterd los en giet dit bij de groenten en het vlees. Verhoog de oventemperatuur naar 195°C.

  4. 4

    Gaar het gehaktbrood 40 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur naar 185°C en bak het nog 25 à 30 minuten verder in de oven of tot het vlees een kerntemperatuur van 60°C heeft.

  5. 5

    Haal de schaal uit de oven. Haal het vlees uit de ovenschaal. Giet de jus uit de schaal in een steelpannetje en laat hem inkoken tot de gewenste dikte. Serveer het gehaktbrood met de groenten en de jus.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Fancy gehaktbrood met spek, venkel, appel en ciderjus

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!