Meest recente artikelen

De snelkookpan: ideaal voor een snelle hap

Snel en gemakkelijk de lekkerste gerechten

De snelkookpan: ideaal voor een snelle hap Artikel

De snelkookpan is een onmisbaar apparaat voor al wie snel en gemakkelijk de lekkerste gerechten op tafel wil toveren. Maar hoe werkt zo’n pan nu juist? En welke koop je dan best? We zochten het even voor je uit.

Een snelkookpan is een speciale kookpot die onder hoge druk werkt, ook wel een hogedrukpan genoemd. Het is ontworpen om de kooktijd van voedsel te verkorten door gebruik te maken van stoom en hogere temperaturen dan normaal mogelijk zijn in een gewone pan. Een snelkookpan heeft een goed afgesloten deksel met een rubberen ring om de druk te behouden.

Hoe werkt het?

Wanneer je eten in de snelkookpan doet en de pan sluit, wordt er binnenin stoom gegenereerd. Doordat de druk in de pan toeneemt, kan de temperatuur hoog oplopen en zal het voedsel sneller garen. De stoom die ontstaat, zorgt ervoor dat het vochtgehalte behouden blijft, waardoor het voedsel malser en sappiger zal zijn dan wanneer je het op een andere manier zou bereiden. Niets dan voordelen dus.

Doordat de kooktijd korter is, bespaar je kostbare tijd in de keuken. Gerechten die normaal enkele uren in beslag nemen om te bereiden, kunnen nu in een mum van tijd klaar zijn. Doordat de kooktijd daalt, verbruik je minder energie om dezelfde maaltijden te bereiden, waardoor je dus ook energiezuiniger kookt. Daarnaast zorgt de kortere kooktijd ervoor dat smaken beter blijven behouden. Voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen worden minder afgebroken, waardoor gerechten hun natuurlijke smaak behouden. Bovendien kun je in de snelkookpan heel wat diverse gerechten klaarmaken. Van soepen tot stoofpotjes, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Waar moet je op letten?

Als je overweegt om een snelkookpan aan te schaffen, zijn er een aantal belangrijke aspecten waarmee je rekening mee moet houden. Te beginnen bij de grootte van de pan. Kies een pan die groot genoeg is voor jouw behoeften en de hoeveelheid voedsel die je wilt bereiden. Over het algemeen is een pan met een inhoud van 4 à 6 liter geschikt voor de meeste huishoudens. Zorg er daarnaast voor dat de snelkookpan is uitgerust met veiligheidsvoorzieningen zoals drukventielen en vergrendelingssystemen om te voorkomen dat de pan geopend wordt terwijl er nog druk in zit.

Het materiaal van de snelkookpan speelt ook een rol. De beste optie is een pan die bestaat uit roestvrij staal, omdat de pan over algemeen dan langer meegaat en het beter bestand is tegen druk en hoge temperaturen. Ten slotte is het belangrijk om te kijken wat er binnen je budget past. Kies voor een betrouwbaar merk met goede beoordelingen. Kijk zeker ook eens bij merken waar je eventueel al meerdere keukentoestellen van hebt, waar je tevreden van bent. Vergelijk vervolgens ook enkele merken, voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Door rekening te houden met al deze punten, kun je de juiste snelkookpan kiezen die past bij jouw behoeften en budget.

De do's-and-dont's bij het gebruiken van een snelkookpan

Wel doen

  • Volg de handleiding nauwkeurig. Niet elke snelkookpan werkt op dezelfde manier, volg dus zeker de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.
  • Gebruik genoeg vloeistof. Omdat er weinig vocht verdampt in een snelkookpan, zorg je er best voor dat er genoeg vloeistof in de pot zit. Zo voorkomen dat het voedsel aanbrandt.

Niet doen

  • De pan tot aan de rand vullen. Door je pan overmatig te vullen kan de druk zich niet juist opbouwen. Bekijk de instructies goed, maar meestal is 2/3 aangewezen.
  • De pan te snel openen. Zorg ervoor dat je de druk volledig laat ontsnappen voor je de pan opent. Zo vermijd je het risico op spatten.

Met een snelkookpan in huis kun je genieten van heerlijke maaltijden zonder urenlang in de keuken te staan. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en ontdek de vele voordelen van koken met een snelkookpan!

Ga aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen