Meest recente artikelen

Pladijs, tongschar en wijting, herfsttoppers uit de zee

Libelle Lekker & Lekker van bij ons

Pladijs, tongschar en wijting, herfsttoppers uit de zee Artikel

Fan van vis? Zet dan zeker pladijs, tongschar en wijting op het menu. Deze drie toppers zijn in de herfst op hun allerlekkerst! En doe er eens wat anders mee dan bakken in de pan.

Bij het bereiden van vis grijpen we vaak automatisch naar de traditionele pan met boter. Maar er zijn nog andere manieren om vis te bereiden, zoals heerlijk gestoomd in een papillot of lekker uit de oven. Zo ga je te werk.

In de oven

  • Gebruik verse vis en visfilets zonder vel.
  • Verwarm de oven altijd voor en wrijf de ovenschaal in met boter of olie. Zo vermijd je dat de vis blijft kleven.
  • Hoe lang vis in de oven moet, is afhankelijk van de dikte en de structuur. Visfilets moeten minder lang in de oven dan volledige vissen. Een dunne filet heeft zo'n 5 tot 10 minuten nodig om te garen. Dikkere stukken 20 tot 25 minuten. Controleer regelmatig!
  • Pladijs kun je beter eerst aanbakken in de pan. Bebloem de pladijs, kruid hem met zout en laat hem aan beide kanten even korsten. Doe een scheutje olie in een ovenschaal en zet de pladijs vervolgens 5 à 6 minuten in een oven van 180°C.

Probeer deze recepten met pladijs, tongschar en wijting in de oven

 

In papillot

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem een stuk aluminiumfolie. Bestrijk de folie tot enkele centimeters van de rand met olie.
  • Verdeel de vis in gelijke stukken en leg ze in het midden.
  • Snij je groenten extra fijn. Courgette, ui en kerstomaatjes zijn altijd lekker, maar ook venkel en aubergines zorgen voor een verrassende toets.
  • Leg een kruidenboeket en een schijfje citroen op de vis. Kruid met peper en zout.
  • Voeg witte wijn of bouillon toe.
  • Vouw de randen van de papillot goed dicht (laat bovenaan genoeg plaats om te stomen).
  • Leg de papillotten in een ovenschaal en laat ze 15 à 20 minuten garen, volgens dikte en grootte.

Probeer deze recepten voor pladijs en wijting in papillot

Stomen

  • Stomen is net als vis bereiden in de oven een voorzichtige bereidingstechniek, ideaal voor vis met een zachte structuur.
  • Om vis te stomen breng je een laagje vocht (water, bouillon en/of wijn) aan de kook in een afgedekte (stoom)pan. Kruid de vis en leg deze in een stoommandje. Plaats dit boven het vocht, sluit de pan goed af en stoom gaar.
  • Je kunt ook stomen in een speciale stoomoven.
  • Reken voor het stomen van vis op ongeveer 5 minuten per 2 cm dikte.

Probeer deze recepten voor gestoomde pladijs, tongschar en wijting

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen