Meest recente artikelen

Brood bakken in de airfryer: doen of niet?

Sofie Ongezouten

Brood bakken in de airfryer: doen of niet? Artikel

De heteluchtfriteuse is ongelooflijk populair. Je kunt er frietjes en kroketten in bakken, maar kun je eigenlijk ook brood bakken in de airfryer? Redactrice Sofie test het voor je uit.

Brood bakken in de airfryer: is dat een goede idee? Redactrice Sofie testte het voor je uit en deelt haar bevindingen.

Sofie: "Ik val maar meteen met de deur in huis: ik ben fan van mijn heteluchtfriteuse. Een heel eenvoudig ding zonder snufjes, maar ik tover er wel lekkere kroketjes, visburgers en kippenbillen mee op tafel zonder dat ik veel vet hoef te gebruiken. Op facebookgroepen specifiek voor airfryergebruikers zie ik mensen echt van alles met hun toestel maken: van gevulde varkenshaasjes tot taart. Het is een miniheteluchtoven, dus waarom niet? Maar ik vraag me toch af of brood en taart bakken er wel zo goed in lukt. Tijd om het zelf eens te proberen.

 

Ik begin met een simpele chocoladecake. Ik google een lekker uitziend recept en haal mijn kleinste cakevorm boven. Ik doe mijn beslag in de ingevette vorm, open de lade om de cake erin te zetten en stuit meteen op een eerste probleem: het draadmandje van mijn airfryer is kleiner dan de airfryer zelf en mijn vorm past er nét niet in. Het beslag overgieten in een andere vorm is geen optie: ik heb geen kleinere. Dan maar het mandje verwijderen, een tartelettevormpje op de bodem van de lade leggen en daarop mijn vorm zetten. Een mens moet al eens creatief zijn. Tijdens het bakken vind ik het vervelend dat ik niet kan zien hoe het met mijn cake gaat: er zit geen raampje in de airfryer en de lade openen kan ervoor zorgen dat je cake inzakt. Vervelend! Wanneer de 25 minuten uit het recept om zijn, is de cake nog helemaal niet gaar en laat ik 'm dus nog 10 minuutjes langer bakken. Daarna wil ik ontvormen maar… de cake blijft in de vorm plakken en scheurt. Hij ziet er wel lekker uit en ruikt heerlijk, maar het valt me op dat er onderaan bijna geen korstvorming is – waarschijnlijk ook de reden waarom hij in de vorm bleef plakken.

Een tweede poging dan maar, met een focaccia, deze keer wel in het draadmandje. Zo’n plat brood, dat kan niet misgaan, toch? Wel, opnieuw is het brood gaar, maar bovenaan is het net iets té bruin en onderaan heeft het geen korst. Dat kan natuurlijk aan mijn type airfryer liggen, ik heb alleen mijn eigen toestel getest, maar ik denk wel dat het logisch is: het verwarmingselement zit bovenaan en de warmte komt waarschijnlijk niet helemaal beneden. Ik hou het voor brood en gebak dus toch maar bij mijn vertrouwde oven.”

Brood bakken in de airfryer want…

• als je geen oven ter beschikking hebt, is dit een bruikbaar alternatief.

• je airfryer hoef je praktisch niet voor te verwarmen, je bent dus sneller klaar dan met een klassieke oven.

Maar…

• het is moeilijk om een passende bakvorm te vinden. Je kunt er speciaal eentje voor je airfryer kopen, maar die zijn duur.

• onderaan krijg je geen mooi korstje, bovenaan gaat het dan weer wat te snel en droogt je brood of gebak dus wat uit.

Vragen over bakken? Sofie geeft een antwoord op al jouw bakvragen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen