Meest recente artikelen

Met deze 4 tips maak je de perfecte focaccia

Authentiek en overheerlijk

Met deze 4 tips maak je de perfecte focaccia Artikel

Een echte Italiaanse focaccia is heerlijk mals aan de binnenkant, met een krokante bodem en – vooral – ontzettend smaakvol. Met deze 4 tips maak je die focaccia helemaal 'perfetta'.

Een topper onder de broodrecepten, die focaccia: super op zich of belegd als sandwich en helemaal te pimpen. Wil je er zelf eens eentje maken? Met dit artikel bij de hand lukt het je probleemloos.

Het basisrecept

Geen lekkere focaccia zonder degelijk basisrecept, natuurlijk: als je vanuit deze werkwijze vertrekt, heb je alvast een prima start voor een hemels broodje.

Tip 1: olie, olie, olie

Misschien wel het belangrijkste ingrediënt van elke focaccia is lekkere olijfolie. Kies dus voor een kwaliteitsvolle olijfolie om je broodje naar een hoger niveau te tillen. Zin in een extra knapperige bodem? Giet dan een laagje van een paar milliliter olijfolie in de bakplaat voor je het deeg erin legt.

Tip 2: welke bloem?

Je kunt focaccia maken met verschillende soorten bloem, afhankelijk van welk resultaat je precies verwacht.

  • Gebruik je gewone bloem of bloem ‘tipo 00’? Dan krijg je een zachte focaccia.
  • Wie liever een robuuster broodje heeft, kiest beter voor broodbloem.
  • Sommige recepten gebruiken een 50-50-mengeling van gewone bloem en semolina (tarwegriesmeel): dat zorgt voor meer gluten en dus stevigheid in het deeg.

Tip 3: voeg vocht toe

Focacciadeeg is nogal plakkerig van nature. Als je het deeg perfect tot een bol kunt rollen, heb je een grote kans dat het eindresultaat te droog wordt. Voeg in dat geval nog wat water toe. Het deeg mag een beetje aan je vingers blijven plakken; dan is het perfect.

Tip 4: extra crunch

Zo’n lekker krokant korstje maak een focaccia helemaal áf. Om er zeker van te zijn dat je brood een knapperige bovenkant krijgt, kun je na de rijs (maar voor je de toppings toevoegt) het deeg besprenkelen met een mengsel van olijfolie en water. Helemaal op het einde, net voor je ‘m in de oven schuift, kun je er nog wat grof zeezout over strooien. Nog een tip: als je het deeg uitrolt, strooi dan eerst een laagje semolina op je werkblad. Lekker!

Video: zo maak je focaccia

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo’s.

Onze lievelingsrecepten

Wij zijn helemaal verzot op focaccia. Dit zijn de recepten die wij het vaakst gebruiken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen