Meest recente artikelen

Feestelijke visrecepten van Ilse

Ilse beantwoordt al jullie visvragen

Feestelijke visrecepten van Ilse Artikel

Wil jij graag vis klaarmaken deze kerst, maar ben je een beetje onzeker? Met de tips van Libelle Lekker-chef Ilse zet je hem perfect op tafel.

Linda: "Wij eten graag vispannetje maar als ik dat uit de oven haal, is de saus altijd lopend. De smaak zit wel helemaal goed."

Ilse: "Het is belangrijk om niet te veel vocht in het vispannetje te houden. Dit kun je oplossen door een bindmiddel te gebruiken. Als je liever geen maïszetmeel of bloem gebruikt, kun je eventueel aardappelzetmeel gebruiken. Zorg ervoor dat de saus dik genoeg is en gebruik zeker volle room. Extra groenten kunnen ook: zo heeft pompoen een bindende eigenschap. Dep de vis goed droog met keukenpapier, leg die in het pannetje en lepel de saus er bovenop. Gebruik liever geen diepvriesvis."

Diane: “Ik wil graag een voorgerechtje met vis maken, maar ik kom niet verder dan zalmtartaar. Heb jij nog ideeën?”

Ilse: “Ik denk meteen aan sint-jakobsvruchten. Die zijn altijd feestelijk en nu helemaal in het seizoen. Een mousse in een glaasje is ook altijd een succes, bijvoorbeeld van forel of gerookte heilbot, en wat dacht je van scampi’s in bladerdeeg of een lekker mosselsoepje?”

Margot: “Ik geef elk jaar warme oesters als aperitiefhapje, maar wil ze nu eens koud serveren. Kun jij me inspiratie geven?”

Ilse: “Oesters kun je op verschillende manieren afwerken. Echte oesterliefhebbers zweren bij puur natuur met een vleugje peper en citroen. Om ze toch iets specialer te presenteren, kun je deze drie toppings eens proberen.”

Marie: “Ik heb een groot gezin en wil dit jaar een visgerecht serveren. Hoe maak ik vis voor veel personen klaar?”

Ilse:Ovenschotels zijn altijd een goed idee als je met een grote groep bent. Zo’n schotel heeft twee grote voordelen: je kunt ze ruim op voorhand maken waardoor je stressvrij aan je kerstavond kunt beginnen én alles kan in één schotel op tafel, dus geen gedoe om borden warm te houden.”

Elke: “Ik eet het liefst een klassiek gebakken visje met kerst. Maar hoe maak ik er een feestelijk sausje bij?”

Ilse: “Door zelf een bouillon te maken van garnaalpellen heb je al een basis voor een superlekkere en feestelijke saus. De garnalen gebruik je natuurlijk ook en om het helemaal feestelijk te maken, kun je er nog boschampignons en aardappelroosjes bij serveren. Een stukje vis bak je het best in de helft boter met de helft olie. Zo krijgt hij een mooier korstje.”

Marlies: “Ik heb twee kleine kindjes en moet werken tot kerstavond. Ik ben dus op zoek naar een kindvriendelijk, makkelijk visgerecht dat ik de avond zelf kan klaarmaken.”

Ilse: “Voor kinderen kies je het best voor een vis die niet te hard doorsmaakt en zeker geen graten bevat. Verstop hem in een krokant jasje, eentje van ham bijvoorbeeld. Het is snel klaar en je kunt de saus eventueel al op voorhand klaarmaken. Je kunt ook altijd voor een vispannetje gaan, want daar zijn kinderen meestal ook verzot op.”

Lutgard: “Met kerst zou ik graag een koud visbuffet presenteren. Hoe pak ik dat aan zonder torenhoge kosten?”

Ilse: “Je hoeft geen kreeft op een buffet te hebben om het feestelijk te maken. Er zijn heel wat goedkopere alternatieven. Bovendien zijn kinderen vaak toch niet zo gek op zeevruchten en eten ze liever een pastasalade. Ga voor budgetvriendelijke vis zoals gerookte forel en makreel, bouquetgarnalen en mosseltjes en maak salades als aanvulling. Denk aan aardappelsalade, salade niçoise, pastasalade…”

Barbara: “Kun je zelf zalm roken zonder ingewikkelde snufjes?”

Ilse: “Zelf koud roken zonder een rookoven is niet zo gemakkelijk. Ik heb wel een leuk recept waarbij je een lichte rooksmaak kunt geven aan bijvoorbeeld zalm mi-cuit. Je hebt hiervoor enkel een afsluitbare pot en droge takjes tijm nodig.”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Ilse D'hooge

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen