Meest recente artikelen

Glühwein maken: warm lekker op met onze tips en recepten

Kerstsfeer uit een mok

Glühwein maken: warm lekker op met onze tips en recepten Artikel

Het kerstmarkt- en après-skidrankje bij uitstek is natuurlijk Glühwein, of ‘gloeiwijn’. Je kunt een fles uit de supermarkt opwarmen maar zelf Glühwein maken is natuurlijk nog veel beter. Met onze tips en recepten bereid je de lekkerste homemade versie ooit.

De doorsnee kerstmarktvariant is meestal niet van de beste kwaliteit. Ook Glühwein uit de supermarkt is vaak een teleurstelling. Je gaat het best zelf thuis aan de slag. Want zelf Glühwein maken is echt niet moeilijk. Bovendien kan je experimenteren met smaakmakers tot jouw Glühwein-van-het-huis helemaal op punt staat.

Je kan Glühwein maken met rode of met witte wijn. Omdat de drank de basis is van het recept, staat of valt het reultaat met de keuze hiervan. Ga voor een krachtige wijn met veel aroma, uit de Côtes du Rhône of een Shiraz. Voor witte Glühwein kun je een Chenin Blanc of Riesling openmaken. Neem geen dure fles: de andere ingrediënten beïnvloeden de smaak. Maar met een flauwe wijn verdwijnt die helemaal naar de achtergrond.

Traditioneel wordt de wijn gekruid met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en gezoet met rietsuiker of honing. Ga zelf aan de slag met je persoonlijke kruidenmix in plaats van een zakje uit de winkel. Zo kun je het recept aanpassen aan je eigen smaak en variëren met extra kaneel, een andere zoetstof of zelfs een laurierblaadje of een stukje gember.

Enkele tips voor je zelf Glühwein gaat maken

  • Reken voor vier glazen Glühwein op één fles wijn. Er verdampt immers wel wat tijdens het opwarmen.
  • Ga voor een stevige rode of witte wijn.
  • Blijf steeds roeren. Laat de wijn nooit koken, dat maakt 'm bitter. De maximale temperatuur is 70°C.
  • Zorg voor kopjes die de Glühwein lang warm houden.
  • Zin in iets anders? Glögg is de Scandinavische variant met onder meer appelsap, wodka en rozijnen.
  • Voor een non-alcoholische Glühwein kan je de wijn vervangen door appelsap of druivensap. Pas dan wel de hoeveelheid suiker aan.

Probeer ook 'ns deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen