Waarom wordt er zo wild gedaan over barolo?
Glashelder!
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Culi-redacteur Marlies beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Ditmaal: waarom wordt er zo wild gedaan over een ‘barolo’?
Je hoort het vaak met veel bravoure aangekondigd worden: 'We gaan een grote barolo opentrekken.' Waarom er zo dan wel wild over gedaan wordt, meer dan over andere grote Italiaanse wijnen? Het is bijzonder om verschillende redenen.
- Barolo wordt al sinds 1860 in Italië beschouwd als 'de wijn van koningen en de koning van de wijnen'. Los van het feit dat de Italianen het alweer zo mooi kunnen verwoorden, is deze krachtige rode wijn daadwerkelijk erg exclusief.
- Het gelijknamige dorp en de beperkte omliggende regio in Piemonte hebben een bijzonderterroir, waarin de gegeerde druif nebbiolo fenomenaal tot haar recht komt.
- Daarnaast is de beschermde wijnbouwregio is erg klein, waardoor er sowieso weinig barolo's zijn.
- Bovendien gelden er strenge regels. Zo mag de wijn enkel uit nebbiolo-druiven bestaan en moet hij minstens twee jaar op houten vaten hebben gerijpt. De meeste rijpen echter langer, waardoor je hem het best tien tot twintig jaar laat liggen zodat de tannines mooi rond kunnen worden.
Na zo'n lange tijd pas een fles wijn mogen openen, gaat dus terecht gepaard met de nodige spanning.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!