Waarom heb ik soms rode tanden na het drinken van rode wijn?
Glashelder!
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Kenner Marlies Beckers beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: Waarom heb ik soms rode tanden na het drinken van rode wijn?
Hopelijk heeft het nog nooit een groepsportret na een familiediner of selfie na een geslaagde date verpest, maar het gebeurt wel eens dat je na het drinken van rode wijn rode tanden blijkt te hebben. Hoe komt dat? We vroegen het aan onze drankenexpert.
Waarom heb ik soms rode tanden na het drinken van rode wijn?
- Druivenschillen bevatten tannines en de natuurlijke kleurstof anthocyaan, die de wijn z'n mooie rode kleur geeft. Helaas hechten die zich allebei makkelijk aan je tandglazuur.
- Daarnaast bevat wijn ook zuren, waardoor je tanden tijdelijk iets poreuzer worden en het pigment beter blijft kleven.
Afhankelijk van de aard van je tanden én het type wijn kunnen je tanden sneller verkleuren.
Hoe donkerder de wijn – zoals een syrah – hoe meer kans op verkleuring.
Tip: drink na een glas rode wijn wat water om je mond te spoelen. Niet enkel je tanden zullen je dankbaar zijn.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Lees ook…