Meest recente artikelen

Ongewenste gast in de keukenkast: wat doet dat slijm in de azijn?

Zure tante op bezoek

Ongewenste gast in de keukenkast: wat doet dat slijm in de azijn? Artikel

Je wil snel even een vinaigrette mengen, trekt de keukenkast open en… Ieuw! Er zit iets vies in de azijn. Weggooien of gewoon gebruiken? Het tweede. Want dat slijm in de azijn blijkt best oké.

Heb je glibberige bruine slierten gedetecteerd is de fles azijn? Geen paniek! Het is volkomen natuurlijk en kan helemaal geen kwaad. Ben je wel in voor een experiment, dan kan je zelfs je voordeel doen met dat slijm in de azijn.

Wat is dat slijm in de azijn?

Het slijmachtige eiwit is een natuurlijk bijproduct van de fermentatie die zorgt dat wijn uiteindelijk azijn wordt. Dat slijm heeft overigens ook een naam: de azijnmoeder. Het is een bacterie die zich voedt met alcohol. Duikt ze op in jouw fles azijn, dan waren de suikers of alcohol niet volledig gefermenteerd. Dergelijk slijm ontstaat namelijk in niet volledig gerijpte azijn, wijn en cider en andere licht alcoholische dranken.

De azijnmoeder kun je vergelijken met de scoby bij kombucha. Dat is de cultuur van bacteriën en gisten die je gebruikt om kombucha te maken. De azijnmoeder is dan ook compleet ongevaarlijk. Je kunt de azijn zeven en gewoon blijven gebruiken. Je kan het slijm ook laten zitten. Haal je het er toch uit, dan kan je er nieuwe azijn mee maken. Daarvoor voeg je er witte wijn aan toe. De azijnmoeder geeft azijn zijn karakteristieke zuurte.

Zit er slijm in de azijn, dan is dat trouwens een goed teken. Grote bedrijven die azijn produceren, pasteuriseren deze vaak om 'm clean te houden. Zit er toch een moeder in je fles, heb je een meer authentieke variant te pakken. In natuurwinkels kun je ongefilterde azijn kopen. Daar zouden bepaalde voedingsstoffen in zitten die je gezondheid ten goede komen.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen