Meest recente artikelen

Wat is dat witte draadje in een ei? Het is niet wat je denkt…

En nee, het kan geen kwaad

Wat is dat witte draadje in een ei? Het is niet wat je denkt… Artikel

Het ziet er misschien wat vreemd uit, dat slijmerige witte draadje in een ei. Het is echter volkomen normaal. Het speelt zelfs een belangrijke rol in de ontwikkeling van een ei. Maar kan het ook kwaad in je gerechten?

Zo breek je een ei met één hand

Wat is dat slijmerige witte draadje in een ei? Het is alvast geen ader of de navelstreng van een kuiken. Het is zelfs noodzakelijk voor de veilige ontwikkeling van een ei.

Veilige dooier

Het witte strengetje bij de dooier wordt ook een chalaza genoemd. Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit.

Er zijn er dus twee van die witte draadjes in een ei, eentje aan de bovenkant van de schaal en een aan de onderkant. Ze hechten zich aan de dooier om deze te beschermen tegen het stoten tegen de zijkanten van de eierschaal. Zo zorgen ze ervoor dat de dooier niet wordt beschadigd en er gezonde kuikens uitkomen.

Lekker met eieren 1

Verwijderen of niet?

De witte draadjes in een ei verdwijnen bij het koken. Je kan de chalaza echter wel proeven bij een niet volledig doorbakken ei en dat voelt niet aangenaam in de mond. Je kan het flubberig uitziend stukje er gelukkig gewoon met een vork uitvissen.

Bovendien is een zichtbaar strengetje eigenlijk een teken van versheid. Zie je geen witte draadjes in een ei dan ligt het mogelijk al te lang in je koelkast. De chalaza heeft dan ook geen invloed in recepten, tenzij voor fluwelige bereidingen als pudding en vla. Doe dan de eidooiers door een zeef voor je ze opklopt.

Keukenmythe ontkracht

In de volksmond worden de witte draadjes in een ei ook wel de ‘pik van de haan’ genoemd. Mensen dachten vroeger namelijk dat het de zaadresten waren van de haan bij een mislukte bevruchting, of het begin van een embryo. Daarom halen vooral oudere mensen de witte draadjes meestal weg. Maar dat is dus niet nodig. Vruchtbare eieren herken je aan een kleine donkere vlek en een rood adertje op de dooier.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook … 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen