Meest recente artikelen

Zo maak je romige rijstpap

Onze tips voor een hemels dessert

Zo maak je romige rijstpap Artikel

Soms smaakt er niets beter dan een zalig nostalgisch dessert. Wat dacht je van een lekkere rijstpap? Met onze tips maak je 'm extra romig.

1. Kies de juiste rijst

Net zoals je bijvoorbeeld geen wilde rijst gebruikt voor een risotto, zijn niet alle rijstsoorten even geschikt om rijstpap mee te maken. Over het algemeen kies je het best voor rijstsoorten met ronde korrels. Lange korrels zijn minder geschikt voor dit romige dessertje. Onderstaand lijstje geeft aan wat je precies kunt verwachten:

  • Dessertrijst: Met deze rijst, specifiek gemaakt voor desserts, kun je natuurlijk niets verkeerd doen. De ronde korrels nemen de vloeistof snel op, waardoor je rijstpap in 1-2-3 op tafel staat.
  • Sushirijst: Ben je een fervent sushi-eter én maker? Dan heb je misschien wel sushirijst in huis. Deze plakkerige, ronde rijst is ook ideaal voor rijstpap.
  • Risottorijst: Als je eerder houdt van Italiaans comfort food, dan heb je ongetwijfeld risottorijst in huis. Meestal is dat arboriorijst. Die korrels geven veel zetmeel af en zorgt dus voor een lekker smeuïge en plakkerige rijstpap. Iets langer roeren is hier wel vereist.
  • 'Gewone' langkorrelrijst: Met een gewoon restje rijst kun je ook prima rijstpap maken. Het resultaat zal misschien íéts minder romig zijn, en je zult wat meer geduld moeten hebben, maar je hoeft echt niet speciaal naar de winkel te lopen als je geen andere soort in huis hebt. Die smeuïge factor kun je zelf nog toevoegen. (Tip: gebruik het liefst geen wilde rijst; dat geeft écht geen lekker resultaat.)

2. Vergeet de smaakmakers niet

Die prachtige gouden kleur van de rijstpap van je oma? Die komt er door het toevoegen van wat saffraan. Ook kaneel en vanille kunnen een rijstpap naar een heel ander niveau tillen!

3. Neem je tijd

Rijstpap zoals je 'm bij je grootouders at, kost nu eenmaal tijd. Kook 'm op een laag vuurtje zodat het zetmeel de tijd heeft om goed los te komen. Geen zorgen: je hoeft niet heel de tijd te roeren: af en toe omscheppen is voldoende.

4. Denk aan romige ingrediënten

Hoe smeuïg je rijstpap wordt, hangt af van enkele details. Enkele tips:

  • Gebruik volle melk. Met magere of halfvolle melk lukt het zeker en vast ook, maar als je écht een romig resultaat wil, kies je maar beter voor de volle variant.
  • Eidooiers to the rescueJe had er misschien nog niet aan gedacht, maar net zoals een eidooier je aardappelpuree net dat tikje meer geeft, kan hij dat ook doen voor je rijstpap. Roer de dooier(s) net op het einde krachtig door de rijstpap, zodat er geen stolling plaatsvindt.
  • Een lepeltje echte boter. Heb je de indruk dat je rijstpap nóg wel wat romiger mag? Roer er dan op het einde een lepeltje echte boter door. Tja, niemand heeft beweerd dat dit een slank gerechtje was! 😉

 

5. Aan de slag

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen