Meest recente artikelen

Zo maak je een klassieke witte vissaus

Wij tonen hoe het moet

 • Deel dit artikel:
Zo maak je een klassieke witte vissaus Artikel

Wil jij graag een lekkere witte vissaus maken? Wij verzamelden onze beste tips en recepten en tonen in de video hoe het moet. Ze past perfect bij elk stukje vis. Of dat nu zalm, schelvis, koolvis of kabeljauw is.

Wil je zelf witte vissaus maken? Da’s altijd een goed idee! Het is veel lekkerder dan saus uit een pakje en helemaal niet moeilijk om te maken. Met deze tips en recepten lukt het altijd.

Dit heb je nodig

Ingrediënten voor 4 personen

 • 400 ml visfond
 • 100 ml witte wijn
 • 75 g boter
 • 75 g bloem
 • 2 el room
 • sap van ½ citroen

Klassieke witte vissaus: zo maak je het

 1. Laat de witte wijn en de visfond tot de helft inkoken.
 2. Verhit de boter in een kleine pot en roer er de bloem door. Roer met de garde tot je een roux krijgt die naar koekjes ruikt.
 3. Giet geleidelijk aan het vocht bij de roux. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden saus krijgt.
 4. Roer de room door de saus, tot ze de ideale dikte heeft en voeg het citroensap toe.
 5. Proef en kruid met peper en zout.

Tip: je kunt de vis eerst pocheren in een mengsel van visfond en witte wijn. Laat in dat geval de vis 8 à 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje, net onder het kookpunt. Schep de vis voorzichtig uit de kookpot, zeef het kookvocht en laat het even inkoken. Dat vocht gebruik je om je roux aan te lengen.

Video: witte saus voor bij vis maken


Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo’s.

Nog enkele saustips

 1. Smaakt je saus te zout? Leg dan een rauwe, geschilde aardappel in de kookpot en laat het geheel zachtjes verder koken. De aardappel zal het teveel aan zout ‘opslorpen’.
 2. Heb je nog een restje visfond over? Vries het dan gewoon in in een goed afgesloten pot. Let wel: je kan het maar één keer invriezen. Daarom kan je restjes fond beter bewaren in een ijsblokjesvorm in de diepvriezer. Handig gedoseerd!
 3. Voor 4 personen reken je bij een hoofdgerecht op 250 ml saus.
 4. Voeg verse, gehakte tuinkruiden pas op het einde toe aan je saus en laat ze niet meekoken. Zo blijven ze fris van kleur en smaak.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen