Meest recente artikelen

Vraag aan Pascale Naessens: "2 keer per dag eten, val je daar van af?"

Vasten zoals vroeger

  • Deel dit artikel:
Vraag aan Pascale Naessens: "2 keer per dag eten, val je daar van af?" Artikel

Yvette (72) leest vaak dat het gezond is om te vasten door slechts twee keer per dag te eten en tussendoor niets. Is dat zo ?

Pascale: “Je doelt hier op ‘intermittent fasting’. Dat is helemaal in de laatste tijd, maar eigenlijk niet nieuw. Het zet zich af tegen het principe van drie keer per dag te eten. We hebben die drie maaltijden op zich niet nodig, dat is volledig cultureel bepaald. Bij natuurvolkeren zie je bijvoorbeeld dat ze enkel eten als er voedsel is en vasten als er geen is. Dat vasten strookt helemaal met een natuurlijk eetpatroon.”

Detox

Pascale: “Volgens professor Hanno Pijl gaat je lichaam op dat ogenblik in een soort reinigingsfase. Het bekijkt wat het nog kan gebruiken en voert overtollige stoffen af. Vandaar dat vasten goed blijkt als je wilt afvallen, maar ook bij sommige ziektes zoals diabetes type 2. Doe het dan wel altijd onder deskundige begeleiding.”

Stappenplan

Pascale: “Je kunt het op verschillende manieren aanpakken: van het ontbijt overslaan tot de eerste vijf dagen van de maand niks eten. Wel op voorwaarde dat je dan niet meer gaat eten of extra troep. Er bestaan nog geen lange termijnstudies over, maar de wetenschap is het er wel over eens dat ‘intermittent fasting’ af en toe gezond voor je is. Ik zou het zelf wel nooit doen. Dat ligt te gevoelig, omdat ik ooit ben beginnen te vasten om de foute redenen. Spring er zeker niet onbezonnen in. Uiteindelijk is het ook hier het belangrijkst dat je je goed voelt. Benader voeding dus niet vanuit je hoofd, maar wel vanuit je buik.”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen