Meest recente artikelen

Dit zijn de voor- en nadelen van intermittent fasting

Alles op een rij

Dit zijn de voor- en nadelen van intermittent fasting Artikel

Heb jij al eens gedacht om te starten met periodiek vasten? Informeer je dan goed voordat je begint. Dit zijn de voor- en nadelen van intermittent fasting.

Intermittent fasting of periodiek vasten is een echte trend. Denk jij er ook over om je aan dit dieet te wagen? Informeer je dan goed voordat je eraan begint. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd, en natuurlijk zijn er zowel voor- als nadelen verbonden aan intermittent fasting.

 

Voordelen van intermittent fasting

Gewichtsverlies

Omdat je maar een beperkt aantal uren per dag hebt om te eten, eet je op dag- of weekbasis in principe ook minder. Daardoor verlies je gewichtIF zorgt voor een verhoogde aanmaak van groeihormoon, een daling van het insulineniveau en een verhoogde afgifte van het verbrandingshormoon noradrenaline, waardoor je makkelijker vet verbrandt.

Verminderd risico op hart- en vaatziekten

Periodiek vasten zou beschermen tegen diabetes type 2, de concentratie van cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceride in het bloed verlagen, net als de hoeveelheid circulerende glucose, insuline en homocysteïne, wat zou leiden tot een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

 

Nadelen van intermittent fasting

Honger

Honger is wellicht de belangrijkste bijwerking van IF, vooral in de eerste weken. Je kunt je ook slap voelen of het gevoel hebben dat je hersenen niet zo goed functioneren als normaal. Meestal is dit tijdelijk: het duurt even voor je lichaam zich heeft aangepast aan het nieuwe eetpatroon.

Afvallen niet gegarandeerd

Of je na de periode van vasten op gewicht blijft, is niet helemaal duidelijk. De belangrijkste reden waarom periodiek vasten werkt, is omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Als je in de periodes waarin je mag eten, veel meer eet dan normaal, of die periodes enkel vult met pizza en pasta, bestaat de kans dat je niet afvalt en zelfs bijkomt. Hoe gezonder je eet, hoe beter het werkt. Verwacht je dat je jezelf zal volproppen zodra het mag, dan is intermittent fasting wellicht niets voor jou.

Niet voor iedereen

Patiënten met diabetes type 2 moeten extra voorzichtig zijn tijdens het vasten, omdat in combinatie met hun medicijnen de kans bestaat dat hun bloedsuikerspiegel te laag komt te staan. Bespreek het dus altijd met je arts.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen