Meest recente artikelen

Vraag aan Pascale: "2 keer per dag eten, val je daar van af?"

Vasten zoals vroeger, of toch maar niet?

Vraag aan Pascale: "2 keer per dag eten, val je daar van af?" Artikel

Yvette (72) leest vaak dat het gezond is om slechts twee keer per dag te eten en tussendoor niets. Is dat zo ?

Pascale Naessens over intermittent fasting

Pascale Naessens: "Je doelt hier waarschijnlijk op intermittent fasting. Dat is helemaal ín de laatste tijd, maar eigenlijk niet nieuw. Het zet zich af tegen het principe van drie keer per dag te eten. We hebben die drie maaltijden op zich niet nodig, dat is volledig cultureel bepaald. Bij natuurvolkeren zie je bijvoorbeeld dat ze enkel eten wanneer er voedsel is en vasten als er geen is. Dat vasten strookt helemaal met een natuurlijk eetpatroon."

Detox

Pascale: "Volgens professor Hanno Pijl gaat je lichaam in een soort reinigingsfase wanneer je aan intermittent fasting doet. Het bekijkt wat het nog kan gebruiken en voert overtollige stoffen af. Vandaar dat vasten goed blijkt als je wilt afvallen, maar ook bij sommige ziektes zoals diabetes type 2. Doe het in elk geval wel onder deskundige begeleiding."

Stappenplan

Pascale: "Je kunt intermittent fasting op verschillende manieren aanpakken: van het ontbijt overslaan tot de eerste vijf dagen van de maand niks eten. Wel op voorwaarde dat je dan niet méér gaat eten, of geen extra troep eet. Er bestaan nog geen langetermijnstudies over, maar de wetenschap is het er wel over eens dat intermittent fasting af en toe gezond voor je is. Ik zou het zelf wel nooit doen. Dat ligt te gevoelig, omdat ik ooit ben beginnen te vasten om de foute redenen. Spring er zeker niet onbezonnen in. Uiteindelijk is het het belangrijkste dat je je goed voelt. Benader voeding dus niet vanuit je hoofd, maar wel vanuit je buik."

Pro's en contra's

In een ander artikel schreven we ook al over de basisprincipes van intermittent fasting én de voor- en nadelen van intermittent fasting. Je ontdekt er onder meer hoe je ermee begint, wat je best eet als je je vasten breekt en wat periodiek vasten kan betekenen voor je gezondheid.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Pascale Naessens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen