Meest recente artikelen

Klassieke bearnaisesaus maken in 7 stappen

Volgens de regels van de kunst

Klassieke bearnaisesaus maken in 7 stappen Artikel

Een lekker sappige steak met zalige bearnaisesaus ... Loopt het water je al in de mond? Met ons stappenplan maak je die hemelse bearnaise voortaan helemaal zelf!

1. Gastrique maken

Maak eerst de sausbasis (de 'gastrique'). Verwarm 500 ml water met 500 ml droge witte wijn en 500 ml dragonazijn in een pannetje. Voeg 2 gesnipperde sjalotjes, 10 gekneusde zwarte peperbolletjes en 2 takjes dragon toe.

2. Inkoken maar

Laat het mengsel inkoken tot 2/3 verdampt is. Zeef het daarna. Deze heerlijke gastrique wordt de basis van een onvergetelijke saus! Bovendien heb je nu genoeg gastrique om nog eens bearnaise te maken (en dat zul je na 't proeven van dit recept sowieso willen).

3. Klaar de boter

Smelt 250 g boter op een zacht vuurtje. Schep de vlokjes eiwit uit de boter zodat je geklaarde boter overhoudt.

4 Klop eidooiers schuimig

Splits 3 eieren en hou een halve eierschaal (een 'eierdopje') bij. Klop de eidooiers los. Voeg 3 eierdopjes van de gastrique toe aan de eidooiers en klop met een garde tot een schuimig mengsel.

5. Kloppen op het vuur

Giet het eimengsel in een hoge steelpan. Blijf onophoudelijk kloppen terwijl je het mengsel op een heel zacht vuurtje verwarmt. Neem de pan af en toe van het vuur om de controle te bewaren. Wanneer het vuur te warm staat, krijg je roerei en is je saus mislukt.

6. Voeg de geklaarde boter toe

Zodra de garde sporen nalaat en je saus mooi schuimig wordt, is het tijd om de geklaarde boter toe te voegen. Doe dit beetje bij beetje en onder voortdurend kloppen.

7. De afwerking

Neem de pan van het vuur en breng de saus op smaak met peper, zout en wat citroensap. Mag het wat zuurder? Voeg dan gerust nog wat extra gastrique toe. Snipper enkele takjes verse dragon fijn en roer ze helemaal op het eind onder de saus. Klaar!

Toe aan wat afwisseling?

Hieronder vind je 3 varianten op bearnaise:

  • Choronsaus: voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe.
  • Foyotsaus: voeg wat stevig ingekookte runderbouillon toe.
  • Hollandaisesaus: voeg in plaats van de gastrique 2 dopjes witte wijn toe en laat de dragon weg.

En dan nu … aan tafel!

Geen idee waar bearnaise zoal bij past? Wij geven je graag wat inspiratie.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen