Meest recente artikelen

Zelf bouillon maken: zo doe je het

How to

Zelf bouillon maken: zo doe je het Artikel

Natuurlijk is een bouillonblokje of een kant-en-klare fond heel makkelijk om in huis te hebben, maar als je in het weekend extra tijd hebt, kun je makkelijk zelf bouillon maken en invriezen. Zo doe je het.

Groentebouillon

Groentebouillon maak je altijd met de volgende basis: een gelijke hoeveelheid grofgehakte prei, wortel, ui, selder en een kruidentuiltje van tijm, laurier en peterseliestengels. Doe die in water en laat je 30 minuten zachtjes sudderen. De bouillon mag niet koken. Neem dan de bouillon van het vuur en laat hem afkoelen. Zeef 'm daarna door een neteldoek.

Zo maak je 'm nog lekkerder:

Kippenbouillon

Kippenbouillon maak je van een kwaliteitsvolle kip. Start met het basisrecept van de groentebouillon en leg er na 15 minuten sudderen de kip bij. Laat daarna op een zacht vuur nog 1 uur sudderen en schuim regelmatig de onzuiverheden af die komen bovendrijven. Haal de gare kip uit de bouillon en zeef de bouillon. De kip zelf kun je gebruiken voor vol-au-vent.

Tip! Maak je elke week kippenbouillon? Bewaar dan telkens een restje bouillon in de koelkast en leng dat aan met water, kip en groenten voor een nieuwe portie bouillon. Door steeds een restje toe te voegen, zal je bouillon telkens intenser worden van smaak.

Runderbouillon en kalfsbouillon

Deze bouillons zijn iets minder vanzelfsprekend om zelf te maken, aangezien je er botten voor nodig hebt. Vraag bij je slager naar soepvlees of kalfsschenkel en hij zal je het juiste stukje meegeven om zelf lekkere fond te maken. Werk op dezelfde manier als voor de kippenbouillon.

Visbouillon

Visbouillon maak je met viskoppen en graten. Laat de bouillon in tegenstelling tot vleesbouillon zeker niet te lang sudderen! Twintig minuten is het maximum. Ook belangrijk: gebruik enkel verse graten en koppen.

Bewaren

Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is. Schenk hem in ijsblokvormpjes en zet ze in de diepvriezer. Perfect als basis voor saus of soep.

Blank vs. bruin

Wist je dat er 'blanke' en 'bruine' bouillon bestaat? Het zijn allebei heldere bouillonsoorten. Voor blanke bouillon zoals kalfs- of kippenbouillon worden de botten gekookt, terwijl die voor een bruine bouillon eerst in een braadpan aangebakken worden en daarna pas gekookt worden. Vandaar het verschil in kleur. Een blanke bouillon gebruik je in crèmekleurige soepen, de bruine variant in stevigere soepen of stoverij.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen