Meest recente artikelen

Veganuary: doe jij mee?

Ga jij de uitdaging aan?

Veganuary: doe jij mee? Artikel

Een maand lang veganistisch eten, zou jij het kunnen? Dit jaar doet een record aantal mensen mee aan 'Veganuary', ofwel geen dierlijke producten consumeren in de maand januari.

Er zijn heel wat redenen waarom mensen plantaardig of vegan beginnen eten. Zo is het goed voor het milieu, de dieren én je gezondheid. Heel wat mensen hebben goede voornemens bij het start van het nieuwe jaar. Daarom is januari hét ideale moment om deze levensstijl eens uit te proberen en mee te doen met ‘Veganuary‘. Wat veganisme juist inhoudt, lees je hier.

Veganuary is een goed doel dat begon in 2014 in het Verenigd Koninkrijk. Hun bedoeling is om mensen aan te moedigen de veganistische levensstijl een maand lang uit te proberen en die nadien eventueel verder te zetten. Ondertussen namen er al 250 000 mensen deel aan Veganuary. Op hun website vind je heel wat informatie en tips over veganisme. Ook in België zijn er vegan organisaties met een gelijkaardig doel. Zo organiseren EVA vzw en BE Vegan regelmatig ‘Try Vegan‘, een concept dat vergelijkbaar is met Veganuary.

Informeer je

Veganistisch eten kan aanvankelijk ingewikkeld lijken, maar het wordt steeds eenvoudiger. Informeer je voor je aan de uitdaging begint over wat je als vegan wel en niet mag eten, waar je vegan producten kunt kopen en op welke sites je terecht kunt. Zoals eerder vermeld zijn EVA vzw, BE Vegan en Veganuary alvast goede bronnen. Ook hier op Libelle Lekker vind je verschillende artikels en recepten over veganisme.

Ga je met vrienden op restaurant? Probeer dan eens een veganistisch restaurant uit of bel de zaak op voorhand even op om te vragen of ze veganistische opties hebben. De meeste restaurants kunnen heus wel iets voor je voorzien als ze weten dat je vegan bent.

Zorg ook dat je weet wat je doet en ga na of je bijvoorbeeld extra supplementen moet nemen. Ben je niet zeker? Vraag het dan zeker even na bij de huisarts of dieetist. Wil je Veganuary proberen met het hele gezin? Informeer je dan over vegan eten met kinderen.

Je motivatie

Waarom wil je veganisme een kans geven? Is het voor het milieu? De dieren? Je gezondheid? Naar enkele documentaires over veganisme en de vlees- en zuivelindustrie kijken, kan je bijvoorbeeld extra motiveren. Stel voor jezelf een doel op dat je in je hoofd kunt houden wanneer de uitdaging even wat moeilijker voor je wordt.

Volgens de cijfers van Try Vegan bespaar je door een maand vegan eten:

  • 124817 liter water
  • 543 kg graan
  • 273 kg C02
  • 84 vierkante meter bos
  • meer dan 7 dierenlevens

Ga op zoek naar eenvoudige, plantaardige recepten

Geen vegan opties in de cantine op het werk? Zorg dan dat je op voorhand iets klaarmaakt dat je kunt meenemen. Mealprepping kan je heel wat stress besparen. Probeer verschillende vleesvervangers of vegan kazen. Heel wat producten zijn trouwens ook ‘per ongeluk’ vegan, zoals Pringles en Oreo’s.

Ga op zoek naar eenvoudige plantaardige recepten die je lekker vindt. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen