Meest recente artikelen

Dit doen slimme mensen wanneer ze de vaatwasser inladen

Al je borden moeiteloos schoon

Dit doen slimme mensen wanneer ze de vaatwasser inladen Artikel

Vaatwassers zijn geweldig, maar niet feilloos: soms komt de inhoud er dan ook niet helemaal proper uit. Met onze tips haal je 't maximum uit je vaatwasser.

Ze spoelen hun borden niet eerst af onder de kraan

Als je een relatief nieuwe vaatwasser hebt (lees: minder dan tien jaar oud), moet je je borden écht niet eerst afspoelen onder de kraan. Vaatwasmachines zijn doorgaans meer dan krachtig genoeg om alles weg te krijgen. Kruimels en grotere resten verwijder je natuurlijk wel voor je 'm inlaadt. Zo vermijd je verstoppingen.

Ze gebruiken de Libelle-methode voor hun bestek

Hoewel het je waarschijnlijk logischer lijkt om je bestek per soort te sorteren, zorgt onze methode ervoor dat vooral je vorken en lepels grondiger afgewassen worden. Hier lees je meer.

Ze stoppen er niet enkel bestek en borden in

Waarom zou je je vaatwasser enkel gebruiken om servies, bestek en glazen af te wassen? Slimmeriken weten dat je er heel wat meer mee kan doen! Zo maak je er ook legoblokjes (tip: gebruik een waszakje om ze samen te houden), contactlenzenpotjes, keukensponzen en kleine onderdelen van de stofzuiger weer helemaal schoon mee.

Ze beginnen achteraan met inladen

Maak het jezelf makkelijk en begin achteraan met inladen, zeker als je de vaatwasmachine niet in 1 keer inlaadt. Zo moet je niet over vuile borden en bestek hangen (en je mouwen potentieel vuil maken) als je nieuwe vaat toevoegt.

Ze schikken hun borden met de bolle kant naar buiten

Borden plaats je beter met de 'eetkant' naar binnen. De meeste vaatwassers hebben namelijk een centrale sproeier waarvan de stralen niet altijd tot aan de randen komen. Als je de borden op deze manier schikt, ben je er zekerder van dat de stralen de vuile kant van je borden beter bereiken.

Ze proppen hem niet overvol

De stralen van de sproeier moeten alle vaat vlot kunnen bereiken, en als er geen ruimte tussen die vaat is, is dat onmogelijk. Probeer dus om niet ál te veel borden, glazen, potten en bestek in je arme vaatwasser te proppen.

Ze checken of de sproeier niet bedekt is

Dit is een logische, maar toch wordt het gemakkelijk over 't hoofd gezien: dek je sproeier niet per ongeluk af met een kom, beker of gelijk wat. Op die manier kunnen de stralen hun werk natuurlijk niet doen ;-).

Ze doen de schudtest

Het is nooit een fout idee om eens lekker te shaken, en al zeker niet net voor je de vaatwasser aan z'n programma laat beginnen. Schud even met de rekken (vooral het bovenste, want daar staan de glazen), om te zien of alles stevig vaststaat. Anders zou je delicate vaat weleens kunnen sneuvelen.

Ze vergeten niet dat een vaatwasser ook schoongemaakt moet worden

Raar, maar waar: ook vaatwasmachines moeten schoongemaakt worden. Laat 'm af en toe eens een cyclus draaien zonder vaat, al dan niet met een schepje soda in het detergentbakje.

 

Meer lezen?

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen