Meest recente artikelen

Een schone afwasmachine in 1-2-3

Deze makkelijke trucjes zijn zó gepiept!

  • Deel dit artikel:
Een schone afwasmachine in 1-2-3 Artikel

Dat het belangrijk is om een schone vaatwasser te hebben, hoeven we je vast niet te vertellen. Je stopt er tenslotte vuile afwas in die je er dan weer brandschoon wil uithalen voor de volgende keer je aan tafel schuift. Maar hoe maak je je afwasmachine dan proper? En hoe vaak doe je dat best?

Het is zeker geen overbodige luxe om je vaatwasser elke maand een schoonmaakbeurt te geven, wil je niet dat er vieze geurtjes ontstaan én dat je filters verstoppen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige, snelle trucjes die het klusje klaren. Probeer ze gerust uit!

1. Azijn

Is er iets wat azijn niét kan schoonmaken? Ook je vaatwasser (én je afwas!) is weer spic en span als je er een koffiekop met azijn rechtop inzet. Laat het op een normaal programma meedraaien en je zult zien dat alles weer schoon is.

Ziet je machine wit vanbinnen? Dan betekent dit dat er zich te veel kalk heeft opgestapeld in de loop van de tijd. Maar ook dat kun je oplossen met azijn! Laat het toestel z’n programma afwerken, maar voeg zo’n kwartier op voorhand een liter azijn toe. Laat het programma verder draaien en klaar is kees.

2. Citroen

Om je vaatwasser echt grondig te reinigen, giet je er opnieuw een scheut azijn in, maar leg je er ook verdeeld een gesneden citroen in. Hiermee ontkalk én ontvet je je afwasmachine. Laat ‘m draaien op de heetste stand en hij is weer spic en span!

3. Baksoda

Ook met baksoda kun je je vaatwasser schoonmaken. Doe een theelepel (niet meer, want dit middeltje kan soms bijtend zijn) in het zeepbakje van je machine, waar je normaal het afwasblokje in doet. Zet je vaatwasser op het meest intensieve programma en laat ‘m draaien. Dit doe je wel best zònder afwas erin. Vergeet zeker ook de randjes niet schoon te maken met een zachte borstel. En spoel ook even de filter uit in een sopje van azijn en citroen. Zo is je vaatwasmachine weer perfect schoon en klaar voor gebruik.

Bekijk ook zeker onze andere keukentips en -tricks!

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen