Meest recente artikelen

Tomatenboter: de lekkerste manier om tomaten te bewaren

Stop de zomer in je diepvries

Tomatenboter: de lekkerste manier om tomaten te bewaren Artikel

Zin om je zomerse tomatenoogst te bewaren voor later? Maak dan eens tomatenboter. Tomatenboter is dé smaakbom die je deze zomer in je diepvries wil hebben. Perfect om een overvloed aan tomaten te verwerken, heerlijk op de boterham of om je favoriete pasta, vis of vlees dat beetje extra te geven. En: de bereiding is verrassend makkelijk!

Zalig zoet, sappig en boordevol smaak: tomaten zijn hét symbool van de zomer. Of je ze nu zelf plukt of aan prijsje kunt scoren op de markt, ze horen er gewoon bij. Maar wat doe je als je er te veel hebt? Uiteraard kun je tomaten drogen, invriezen of er saus, confituur of chutney van maken, maar wie écht origineel uit de hoek wil komen, maakt tomatenboter. Je proeft de zomer in elke hap!

Wat heb je nodig om tomatenboter te maken?

Behalve tomaten heb je slechts twee ingrediënten nodig: boter en kruiden.

  • 30 kerstomaatjes of 300 g pruimtomaten
  • verse kruiden (denk aan basilicum, tijm, knoflook, oregano, rozemarijn…)
  • 250 g ongezouten roomboter
  • vers gemalen zwarte peper
  • fijn zeezout

Zo maak je de tomatenboter

  1. Laat de ovengrill goed heet worden.
  2. Leg de kerstomaatjes op een bakplaat. Gebruik je pruimtomaten? Snij ze dan eerst in partjes.
  3. Rooster de tomaten. Gril ze enkele minuten tot het vel begint te kleuren en barst (of de snijranden van de pruimtomaten kleuren). Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  4. Snij de boter in blokjes en laat op kamertemperatuur zacht worden.
  5. Doe de tomaten (met vel) in de blender. Voeg de kruiden toe die jij lekker vindt, samen met peper en zout. Mix tot een gladde puree.
  6. Meng de tomatenpuree met de boter: trek wegwerphandschoenen aan en meng beetje bij beetje de tomatenpuree door de zachte boter. Proef tussendoor om te bepalen hoe je de smaak wil.
  7. Laat de tomatenboter een uurtje opstijven in de koelkast.
  8. Maak rolletjes van de boter en verpak ze in boterpapier of vershoudfolie.

In de koelkast blijft de tomatenboter ongeveer een week goed. In de diepvries bewaar je deze tot wel drie maanden.  Zo heb je deze megalekkere smaakmaker altijd bij de hand – ook putje winter.

Waarbij past tomatenboter?

  • Op vers stokbrood of warme toast met wat rucola of verse basilicum.
  • Doorheen een eenvoudige pasta – af te werken met extra kerstomaatjes en een blaadje basilicum.
  • Op gegrilde steak of gebakken vis, als origineel alternatief voor de klassieke kruidenboter.
  • Op een broodje met kaas: tomatenboter zorgt voor een verrassende finishing touch.
  • Bij mosselen: haal ze uit de schelp, voeg een klontje van de boter toe en grill kort op de barbecue.
  • Om groenten in aan te stoven – denk aan boontjes, courgette of wortelen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen