Meest recente artikelen

5x de lekkerste saus bij kalkoen

Want waar moet je anders die kroketjes in doppen?

5x de lekkerste saus bij kalkoen Artikel

De kalkoen zit in de oven, de feesttafel staat klaar… Nu nog een lekkere saus maken. Wij helpen je daarbij. Deze vijf sauzen zijn lekker bij kalkoen.

De basis: bruine fond

Begin bij de basis: een fond. Dat is een gekruide, sterk ingekookte bouillon waarmee je heerlijke sauzen maakt. Bruine fond maak je met rund-, varken- of kalfsvlees, beenderen en aromatische groenten zoals ui, wortel en selder. Hij is geschikt voor het aanmaken van bruine sauzen of bruine ragouts.

5 heerlijke sausjes voor kalkoen

Zo, onze basis zit goed. Nu kunnen we die aromatische fond 'pimpen' tot een lekker sausje voor bij de kalkoen. In de beschrijving hieronder rekenen we voor 4 personen op zo'n 250 ml saus.

Champignonroomsaus

Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doe er 50 ml room en 100 ml porto bij. Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie. Snij 100 g champignons in schijfjes, bak ze goudbruin in wat boter en voeg ze daarna bij de saus. Breng verder op smaak met peper en zout.

Sinaasappelsaus

Breng 100 ml water aan de kook met 100 gram suiker. Laat, zonder te roeren, inkoken tot een lichtgekleurde stroop. Pers er 1 teentje knoflook bij en voeg 200 ml fond toe. Breng op smaak met 10 venkelzaadjes, 10 korianderzaadjes en 2 stukjes steranijs. Laat tot de helft inkoken. Voeg er het sap van 2 sinaasappels aan toe. Laat 1 minuut doorkoken en zeef. Werk, van het vuur af, de hete sinaasappelsaus op met 10 gram ijskoude boter.

Druivensaus

Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doer er 50 ml room en 100 ml cognac bij. Spoel, halveer en ontpit 100 gram druiven (of gebruik pitloze druiven) en doe ze bij de saus. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.

Portosaus

Breng 200 ml bruine fond aan de kook en voeg 50 ml porto toe. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout. Tip: ook lekker met rozijnen. Laat hiervoor 50 g rozijnen eerst een kwartiertje weken in de porto.

Honingsaus

Breng 200 ml bruine fond aan de kook en voeg een 100 ml witte wijn en 200 ml fond toe. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Roer 1 el honing en 2 el bessengelei door de saus en laat even inkoken. Giet de honingsaus door een zeef. Breng verder op smaak met peper en zout.

6 handige sausweetjes

  1. Voor 4 personen reken je bij een hoofdgerecht op 250 ml saus.
  2. Een saus wordt dikwijls gebonden. Met boter (monteren), met roux (boter en bloem), met een eierdooier (liaison), met een koud boter-bloemmengsel (beurre manié) of door te laten inkoken. Meet over saus binden, lees je hier.
  3. Voeg verse, gehakte tuinkruiden pas op het einde toe en laat ze niet meekoken. Zo blijven ze fris van kleur en smaak.
  4. Let op met citroensap. Als je sap toevoegt, laat je de saus niet meer koken want anders zal ze schiften.
  5. Voeg bij een gebonden saus op het einde een klontje koude boter toe. Zo gaat je saus mooi glanzen.
  6. Gebonden saus kun je niet invriezen. De koude vriest de binding kapot. Bind daarom je saus pas na het ontdooien.

Lekkere recepten met kalkoen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen