Recept

Kalkoen Wellington

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Een feestelijke klassieker voor kerst.

bereiding
 1. 1

  Verwarm de oven voor op 180°C. Schik de kalkoen met de onderkant naar boven op je werkblad. Snijd voorzichtig de borst open, zodat je een soort van enveloppe maakt. Kruid met peper en zout en besprenkel met olie. 

 2. 2

  Hak de helft van de tijm en de rozemarijn grof en verdeel deze over de binnenkant van de kalkoenborst. Besmeer rijkelijk met de veenbessenconfituur. Vouw toe en gebruik enkele tandenstokers om de kalkoen dicht te houden. Bestrooi met tijmblaadjes, kruid met peper en zout en besprenkel nogmaals met olijfolie. Gaar de kalkoen in de oven gedurende 60 minuten.

 3. 3

  Bereid ondertussen de duxelle van champignons. Pel hiervoor de knoflook en de sjalot en snipper fijn. Borstel de champignons schoon en snipper eveneens fijn. Zet een pannetje op het vuur met wat olijfolie en fruit er de knoflook en de sjalot glazig in. Voeg de fijngesnipperde champignons toe en blus met een beetje witte wijn. Laat zo’n 10 à 15 minuten sudderen tot al het vocht verdwenen is. Mix fijn en breng op smaak met peper en zout.

 4. 4

  Haal de kalkoen uit de oven en laat samen met de duxelle van champignons volledig afkoelen. Start dan pas met het inpakken in bladerdeeg.

 5. 5

  Besmeer een vel bladerdeeg, iets groter dan de grootte van de kalkoen met de duxelle. Let wel: laat een rand van 3 cm onbesmeerd. Verwijder de tandenstokers uit de kalkoen en schik de kalkoen op de duxelle. Leg de plakjes spek op de kalkoen. Besmeer de kalkoen verder met de rest van de duxelle. 

 6. 6

  Bedek de kalkoen met een vel bladerdeeg (iets groter dan de kalkoen) en druk goed aan, zodat er geen lucht meer onder zit. Sluit de randen van het bladerdeeg door de 2 vellen goed aan te drukken. Steek kleinere en grotere sterretjes uit het resterende bladerdeeg en kleef deze op de ingepakte kalkoen. Klop het ei los met een scheutje water en besmeer de ganse kalkoen ermee. 

 7. 7

  Bak de kalkoen nogmaals zo’n 50 à 60 minuten op 180°C, tot hij gaar is en een mooie goudbruine korst heeft.  Haal de kalkoen uit de oven, laat eventjes rusten en snijd er vervolgens mooie plakken van. Serveer er wat extra gestoofde veenbessen bij en wat groenten naar keuze.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kalkoen Wellington

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!