Meest recente artikelen

Aardewerk onderhouden: zo doe je het

Zo gaat het langer mee

Aardewerk onderhouden: zo doe je het Artikel

Servies uit aardewerk ziet er prachtig uit. Maar waar moet je op letten bij aankoop, mag het in de vaatwasser en hoe kan je een muffe geur vermijden? Wij leggen je uit hoe je aardewerk moet onderhouden.

Aardewerk kopen

Producten uit aardewerk worden ter bescherming vaak behandeld met een glazuurlaag. Dit doet men om beschadiging door zuurstof en andere schadelijke invloeden van buitenaf tegen te gaan. Het werkt dus als een soort beschermhoes waardoor het aardewerk langer meegaat. Wanneer je merkt dat het glazuur af begint te slijten, kan je het aardewerk best even opnieuw laten behandelen. Wanneer de producten niet geglazuurd zijn, zijn ze erg kwetsbaar en nemen ze makkelijker vuil op. Wanneer je aardewerk krassen vertoond, kan het plotseling verhitten leiden tot barsten. Ga bij je aankoop dus best even na of je product geglazuurd is of niet.

Eerste gebruik

Wanneer je een nieuw stuk aardewerk voor het eerst gebruikt, kan dit barsten of springen bij verhitting. Je kan dit voorkomen door het aardewerk eerst in een grote pot water te leggen en dit aan de kook te brengen. Laat het daarna langzaam afkoelen.

Afwassen

Aardewerk met een glazuurlaag mag je gewoon in de vaatwasser stoppen. Met ongeglazuurd aardewerk moet je harder oppassen. Dit mag bijvoorbeeld niet in de vaatwasser. Maak het schoon met een vochtige doek zonder al te hard te wrijven of schrobben, want ook zo kunnen krasjes ontstaan. Let ook op dat je vingers niet vet zijn, want ook dat kan vlekken maken die direct intrekken. Stof en los vuil verwijder je best met een zacht, schoon borsteltje.

Muffe geur

Wanneer aardewerk al een tijdje in de kast staat, kan het erg muf ruiken. Om dit geurtje weg te werken, kan je het voorwerp spoelen met hete, verdunde azijn in water. Spoel het hierna wel goed af met proper water.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen