Meest recente artikelen

Zo blijven je keukenmessen langer scherp

Dit moét je weten!

Zo blijven je keukenmessen langer scherp Artikel

Onze beste vriend in de keuken? Dat is een goed keukenmes! Natuurlijk is het belangrijk dat deze trouwe vriend steeds vlijmscherp is, en dat liefst ook blijft. Dankzij deze tips & tricks is dat geen probleem!

Scherpe keukenmessen zijn niet enkel handiger om mee te werken, maar ook veiliger! Met onze tips hou je ze zo lang mogelijk scherp.

Scherpe keukenmessen: hou hier rekening mee

Snijplank

De ondergrond waarop je snijdt is erg bepalend voor de slijtage van je mes. Snij altijd op zachte ondergronden als houten of kunststoffen snijplanken. Deze maken je mes niet bot. Harde materialen als ijzer, steen of glas zijn af te raden. Deze materialen geven niet mee met de snijbewegingen van je mes waardoor het sneller bot zal worden. Zo hou je je snijplank trouwens brandschoon.

Schoonmaken

Stop je keukenmessen nooit in de vaatwasser! Er kunnen namelijk etensresten of vaatwasmiddel op het mes achterblijven waardoor er roestplekjes zullen ontstaan. De hoge temperaturen komen je mes ook niet ten goede en je mes zal sneller bot worden. Je wast je messen best kort onder warm stromend water met een beetje afwasmiddel en droogt ze daarna goed af om roestplekken te voorkomen. Wist je al dat je deze 7 dingen ook niet in de vaatwasser mag stoppen?

Slijpen 

Zijn die scherpe keukenmessen van weleer ver te zoeken en beginnen ze toch wat bot te worden? Dan kun je ze slijpen met behulp van een slijpsteen, aanzetstaal of een messenslijper.

Slijpsteen

Dit is een moeilijke methode die eerder is weggelegd voor experts. Het mes wordt onder een bepaalde hoek langs de steen gehaald totdat er een nieuwsnijvlak wordt gevormd. Het vraagt veel oefening en kunde om de hoek juist te krijgen en bij de kleinste fout kan het mes botter in plaats van scherper worden.

Als je toch graag met een slijpsteen te werk wil gaan, zul je merken dat er twee kanten aanzitten: een grove laag om je bot mes weer scherper te maken en een fijne laag om het mes te onderhouden en af te werken.

Zorg er eerst voor dat de steen én je mes proper en nat zijn. Dat is belangrijk om een perfect resultaat te bekomen. Haal hierna je mes in lange stroken over de steen. Doe dit langs beide kanten en herhaal enkele keren. Vergeet de fijne kant niet te gebruiken om je mes een vlijmscherpe afwerking te geven.

Aanzetstaal

Bij deze manier is niet de snelheid, maar vooral de techniek van belang. Hou je aanzetstaal met het handvat naar boven voor je op een ondergrond. Hou je mes in een hoek van 15 à 20° tegen het staal en haal deze tegelijk naar achteren en beneden. Doe het rustig en zet niet te veel druk.

Een gewoon aanzetstaal zet de braampjes recht waardoor je mes weer scherper wordt maar er geen nieuwe hoek geslapen wordt. Keramische en diamanten stalen slijpen het mes wel echt. Een diamanten staal slijpt sneller en geeft een goed resultaat, maar is grover waardoor het meer staal wegslijpt dan een keramisch exemplaar.

Messenslijper

De makkelijkste manier om je messen te slijpen is door ze te slijpen met een messenslijper. Op deze manier zal het mes echter niet zo scherp worden dan wanneer je het met bovenstaande materialen sleept en de scherpte blijft ook minder lang behouden.

1 Elektrische slijpmachine
Met deze slijper slijp je je messen snel en veilig. Een makkelijke tool voor elke hobbykok.

2 Doortrekslijper
De ideale slijper voor een snelle onderhoudsbeurt. Je slijp je mes door hem met lichte druk door de slijper te halen. In korte tijd is hij weer als nieuw!

3 Waterslijper
Dit is volgens experts het beste apparaatje onder de kleine messenslijpers. Het heeft twee of drie slijprollers en werkt met behulp van een beetje water. Het enige wat jij hoeft te doen is je mes een paar kaar langs de rolletjes halen en je mes is weer als nieuw!

Testen

Om te zien of je mes nu scherp genoeg is, ga je best niet met je vinger langs het snijvlak. Neem een oude krant of magazine en test hierop of je mes weer helemaal gebruiksklaar is. Zo niet, slijp het lemmet dan nog enkele keren.

Opbergen

Bewaar je messen in een messenblok, kokskoffer of aan een magneetstrip. Steek ze niet in de keukenlade, want wanneer de snedes van de messen met elkaar in contact komen, kunnen er beschadigingen ontstaan.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen