Meest recente artikelen

Pruimentijd! Ideeën met het fruit van het moment

Superlekker vanaf augustus

  • Deel dit artikel:
Pruimentijd! Ideeën met het fruit van het moment Artikel

Augustus, dat is pruimentijd. Ook gek op dat lekkere zomerfruit van hier? Ontdek dan welke soort er allemaal zijn en wat je ermee kunt maken.

Groene pruimen, gele pruimen, rode pruimen, blauwe pruimen, in de late zomer zijn deze steenvruchten er in overvloed – net als perziken en nectarines. Het pruimenseizoen begint in juli en eindigt in september maar het hoogtepunt ligt in augustus.

Er bestaan wel honderd verschillende pruimenrassen. Enkele bekende rassen zijn de Reine Claude (kleine groene pruimpjes met veel smaak), de Mirabel (kleine ronde pruimpjes, meestal geel maar soms ook rood of donkerblauw), Opal (middelgrote rode tot paarse pruimen, zoet en sappig) en Victoria (grote, langwerpige pruimen met een wit-rode huid, heel zoet en sappig). Daarnaast heb je ook nog de kwetsen: kleine donkere pruimpjes die vooral voor jam gebruikt worden.

Pruimen vind je in het seizoen gemakkelijk in de supermarkt. Meestal worden ze geïmporteerd. Heb je zelf een boom in de tuin staan, dan heb je geluk! Oogst pruimen pas als ze helemaal rijp zijn, want na het plukken rijpen ze niet meer door. Een onrijpe pruim smaakt zuur – je snapt meteen waar het woord ‘zuurpruim’ vandaan komt als je er in eentje bijt! Koop altijd gave en ongekneusde vruchten, met een onbeschadigde schil. En bewaar ze maximaal een week in de koelkast, tot je ze gaat gebruiken.

Te veel pruimen ineens rijp aan je boom? Verwerk ze dan tot moes: die kun je invriezen om er later confituur of chutney mee te maken. Pel de pruimen (zoals je dat met een tomaat zou doen, in kokend water) en verwijder de steen. Kook het vruchtvlees op met enkele eetlepels water en laat de  moes goed afkoelen vooraleer ‘m in de diepvriezer te doen.

Pruimen worden zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt. Aanraders zijn natuurlijk taart en confituur, maar probeer ook eens ijs of chutney.

Met deze recepten kun je alvast aan de slag

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Gepofte aardappel met stoofvlees en pruimenchutney

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Pruimenappelflapjes

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Nectarine-pruimensorbet met bladerdeegdonuts

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Pruimengebak

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pruimen-nectarinegalette

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Pruimendessert met verse kaas

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pruimenconfituur

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Pruimencrostata

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Zoete pruimenkoek

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Pruimencrumble

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.