Meest recente artikelen

Maak kennis met de mocktail

Let's get shaking

Maak kennis met de mocktail Artikel

Wie denkt dat drankjes zonder alcohol niet feestelijk kunnen zijn, heeft duidelijk nog nooit van de mocktail gehoord. Dit alcoholvrije zusje van de cocktail ziet er prachtig uit en is heerlijk fris en fruitig. Net zoals jij de volgende dag!

Wanneer de temperaturen stijgen kruipen we weer uit onze winterbubbel en zijn we helemaal klaar voor terrasjes, barbecues, feestjes,… En dat doen we maar al te graag met een wijntje, biertje of cocktail in de hand. Want sociale evenementen, die associëren we nu éénmaal met alcohol. Veel feestelijker dan zo'n saai glaasje water of frisdrank. Of toch niet…? De tijd dat fruitsap en frisdrank het enige alternatief waren voor een alcoholisch drankje is definitief voorbij! Steeds meer Belgen ruilen namelijk hun traditionele cocktail in voor een zalige mocktail.

Cocktail vs mocktail

Vrij vertaald betekent mocktail 'nepcocktail'. En dat is het eigenlijk ook. Een mocktail is net zoals een cocktail een explosief smaakbommetje met alles erop en eraan, maar dan zonder alcohol. Het idee: genieten van leuke momenten met vrienden op een verantwoorde manier. Ideaal voor wie (een avond) geen alcohol drinkt! De basisingrediënten

  1. Smaakversterkers die je drankje oppeppen: kruiden, rietsuiker, honing, agavesiroop, dadels en specerijen als kaneel en steranijs.
  2. Azijn: appelazijn, balsomicoazijn, aardbeienazijn,…
  3. Limonade en andere frisdranken: Zelf limonade maken? Klik hier voor de lekkerste recepten.
  4. Vruchten- en groentensapjes, liefst vers gemaakt.
  5. Zuivelproducten als yoghurt, melk en roomijs. Zij maken je smoothies en shakes extra romig, waardoor ze fluweelzacht worden.
  6. Siroopjes: suikersiroop, grenadine, vlierbloesemsiroop, crème de casis, viooltjessiroop,…
  7. Ijsblokjes: Gebruik ijsblokjes met een smaakje om je drankjes een leuke look en smaakje te geven.

De tools

  1. Een shaker is de belangrijkste tool. Kies voor een shaker die makkelijk in de hand ligt, zodat je goed lang kunt shaken.
  2. Een drankmaatje (of jigger) om je siroopjes of andere ingrediënten precies af te meten. De meeste drankmaatjes bestaan uit een klein en een groot maatje.
  3. Een barlepel kun je voor twee dingen gebruiken: om een mocktail om te roeren (die je niet hoeft te shaken) en om kruiden kort fijn te stampen. Dat doe je door er met het hamertje zachtjes op te tikken.
  4. Gebruik een barzeef voor mooie, gladde drankjes te creëren.
  5. Wil je stevig stampen? Haal dan een stamper of een muddler in huis. Een houten muddler geeft het beste resultaat.
  6. Een blender is een essentieel hulpmiddel om je fruit te pulpen en ijs te crushen.

De glazen

De presentatie van je mocktail is bijna even belangrijk dan de smaak. Net zoals bij cocktails zijn er tientallen glazen waarin je je hemels drankje kan serveren. De populairste glazen zijn longdrink-, highball, champagne-, en tumblerglazen. Voor je warme mocktails voorzie je best een kop of mok. Hoewel het tot enkele jaren geleden nog heel belangrijk was om je cocktails in 'het juiste glas' te serveren, houden we tegenwoordig eerder van originaliteit. Mason jars, bowls, uitgeholde vruchten,…alles kan! Zolang je 'glas' maar mooi oogt en handig is om uit te drinken, zit je goed!

Onze favoriete mocktails

Meer mocktails?

100 Mocktails – Hilde Deweer

Het boek ‘100 mocktails’ van Hilde Deweer bundelt de lekkerste en verfrissendste mocktails. Onze 3 favorieten uit het boek:

1) Moching mojito Benodigdheden 7 blaadjes Marokkaanse munt 2 el suiker(siroop) 15 ml vers limoensap gemalen ijs 100 ml koude ginger ale Inhoud: ca. 145 ml Tools: muddler, fruitpers, barlepel Zo maak je hem

  • Doe de muntblaadjes en de suiker(siroop) in een glas. Meng en plet de muntblaadjes ondertussen voorzichtig met de muddler, zodat ze hun aroma kunnen vrijgeven.
  • Doe het limoensap erbij en vul het glas tot de helft met gemalen ijs.
  • Roer goed en vul het glas verder aan met ginger ale.
  • Werk af met een muntblaadje en een schijfje biolimoen.

2) Rose tonic

Benodigdheden

6 reepjes zeste van een biolimoen
2 ijsblokken
6 frambozen
200 ml koude rozenlimonade (bv. Fentimans Rose Lemonade of Schweppes Tonic hibiscus)

Inhoud: 200 ml

Tools: Muddler

Zo maak je hem
1) Leg de reepjes limoenzeste in een glas en plet ze met de muddler.
2) Leg het ijs erop en doe de frambozen erbij.
3) Vul het glas met de rozenlimonade.

Extra: Werk het glas af met 3 staafjes komkommer zonder pitjes, enkele jeneverbessen, enkele gedroogde roosjes of verse onbespoten rozenblaadjes.

3) Lavender with a lemon twist                

Benodigdheden
90 ml vers citroensap
100 g suiker (siroop, zie blz 142)
475 ml kokoswater
230 ml koud water
50 ml lavendelsiroop

Inhoud: ca. 1l

Tools: fruitpers, barlepel

Zo maak je hem
1) Doe het citroensap, de suiker, het kokoswater en het water in een grote karaf en roer goed tot de suiker is opgelost.
2) Doe er de lavendelsiroop bij naar smaak en roer nog eens goed door.

Extra: Werk af met een schijfje biocitroen en een plukje verse lavendel. Vervang de lavendelsiroop eens door viooltjessiroop of aardbeiensiroop.

Lipton

Lipton Ice Tea lanceert vier nagelnieuwe recepten, die de welgekende Lipton Ice Tea’s omtoveren in verfrissende en smaakvolle mocktails: Yuzu, aardbei, passievrucht en virgin mojito. De recepten werden ontwikkeld samen met Hannah Van Ongevalle, de beste vrouwelijke bartender van België, en passen helemaal binnen de trendy mixology mindset. “De uitdaging was om recepten te ontwikkelen die perfect passen binnen de mixology mindset en van lekkere, toegankelijke producten iets totaal nieuws maken”, zegt Van Ongevalle. “Met deze vier recepten zijn we daar wonderwel in geslaagd. Ze bieden voor elk wat wils en zijn de perfecte inspiratie voor iedereen die deze zomer op zoek is naar verrassende smaakcombinaties zoals je die enkel in een gemixt drankje terugvindt.” Lipton mikt ook op de food sharing-trend waarbij jongeren niet alleen ervaringen, maar ook hun eten en drinken delen. Daarom worden de vier mocktails zowel per glas als in een karaf van één liter aangeboden, perfect om op een zonnige terras te delen met vrienden.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen