Meest recente artikelen

Cocktail zoekt glas: zo vind je de perfecte match voor je drankje

Kies het juiste cocktailglas

Cocktail zoekt glas: zo vind je de perfecte match voor je drankje Artikel

Een cocktail hoort in het juiste glas. Niet alleen omdat oog ook wat wil. Cocktailglazen zijn zo ontworpen dat ze je drankje op de juiste temperatuur houden. Het juiste glas komt bovendien de smaak ten goede. We zetten de belangrijkste op een rij.

Een margarita hoort niet in een champagneglas. En een champagnecocktail past niet in een highball. Logisch. Maar welk glas hoort nu bij welke cocktail of mocktail? En waarom smaakt je martini lekkerder in een kegelvormig glas dan in een tumbler? De criteria die de vorm en grootte bepalen zijn het volume ijs en de samenstelling van je drankje. Op zoek naar de perfecte match…

Vind het juiste glas voor je cocktail

cocktail glas

Flûte

Een sprankelend en feestelijk drankje? Dan is het flûteglas precies wat je nodig hebt. Het is speciaal ontworpen om de bubbels langer vast te houden. Ideaal voor het aperitief, om de avond feestelijk in te zetten. Ook geschikt voor champagnecocktails zoals een bellini, mimosa of french 75.

cocktail glas

Coupe

Ook een coupe blijft op en top feestelijk. Vroeger werd champagne er steevast in geserveerd. Omdat je het glas vasthoudt aan de lange, elegante steel, warmt je drankje minder snel op. Gebruik het voor cocktails die je zonder ijs kan serveren zoals margarita en daiquiri. Ook cocktails met eiwitschuimkraag kunnen in dit glas., zoals een espresso martini of whiskey sour.

cocktail glas

Margaritaglas

De naam verraadt het al. Het margaritaglas is dan ook speciaal ontworpen om bij het drinken de aroma’s van het frisse drankje vrij te geven. En je margarita ziet er nog eens leuk uit ook.

cocktail glas

Highball

Longdrink- of highball-glazen zijn lang en smal, met een stevige bodem. Omdat ze zo veelzijdig zijn, worden ze het vaakst gebruikt. Zeker cocktails met veel ijs en mixers met frisdrank of fruitsap doen het er goed in. Denk aan een cuba libre of een mojito.

cocktail glas

Lowball

De tumbler, a.k.a. het klassieke whisky- of lowball-glas, wordt gebruikt voor cocktails met veel sterke drank. Je kunt makkelijk de ingrediënten voor de cocktail in het glas zelf mengen. Daarnaast is er plaats voor enkele grote ijsblokken. Schenk er je old fashioned, negroni of whiskey sour. Of een moscow mule als je de traditionele koperen mok mist.

cocktail glas

Ballonglas

Grote ballonglazen zijn ontworpen om te vullen met flinke volumes ijs. Je doet er dan ook longdrinks in die lang fris moeten blijven. Er wordt vaak een spritz of gin-tonic in geserveerd. Hoe meer (grote!) ijsblokken, hoe minder verwatering. Zo blijft je cocktail fris en smaakvol in het glas.

cocktail glas

Martiniglas

Hét cocktailglas bij uitstek is het martiniglas. De vorm van het glas zorgt dat de ingrediënten perfect gemengd blijven. Een martini wordt bovendien zonder ijs geserveerd. Daarom neem je het glas bij de steel zodat de cocktail niet opwarmt.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen